Linkovi

Trump u utorak o stanju nacije pred novim sastavom Kongresa


Predsjednik SAD Donald Trump aplaudira tokom govora o stanju nacije, 30. januar 2018.
Predsjednik SAD Donald Trump aplaudira tokom govora o stanju nacije, 30. januar 2018.

Predsjednik Donald Trump u utorak će održati drugi govor o stanju nacije, poslije oštrog obračuna sa članovima Kongresa iz Demokratske stranke oko finansiranja izgradnje zida na američko – meksičkoj granici i najduže djelimične blokade rada federalne vlade u američkoj istoriji.

Trump će se obratiti novom sastavu Kongresa, u kojem je rekordan broj mladih članova, manjina i žena. Takođe će morati ponovo da pregovara sa predsjedavajućom Predstavničkog doma Nancy Pelosi da bi izbjegao još jedno zatvaranje vlade za manje od dvije nedelje.

"Njegov cilj je da u govoru o stanju nacije pokuša da ponovo ubijedi svoju bazu da je snažan, a ne slab, da nije izgubio i da su to lažne vijesti koje mora da ispravi”, smatra David Barker sa Američkog univerziteta.

Bijela kuća saopštila je da je tema ovogodišnjeg obraćanja “Odabrati moć", da će Trump govoriti o imigraciji, trgovinskim sporazumima, infrastrukturi, zdravstvenoj zaštiti i naporima da se zaustave strani ratovi, i da će ton govora biti otpimističan, a da će se predsjednik usredsrediti na jedinstvo. Međutim, eksperti očekuju da će biti manje poziva na jedinstvo.

"Trump će poručiti građanima da pokušava da im pomogne, a da drugi pokušavaju da ga blokiraju”, smatra Vanesa Bizli sa univerziteta Vanderbilt.

Prošle godine, iza Trumpa je sjedio Pol Rajan, tadašnji predsjedavajući iz Republikanske stranke. Ove godine, predsjedavaće Nensi Pelosi, što je podsjetnik da su na izborima prošle godine demokrate osvojile većinu u Predstavničkom domu, sa rekordnim brojem mladih članova, manjina i žena.

Prošle godine, mnoge članice Kongresa iz Demokratske stranke nosile su crno u znak podrške pokretu #metoo protiv seksulanog maltretiranja i napada. Ove godine, članice su pozvane da nose bijelo u znak obilježavanja pokreta sufražetkinja, koji je doveo do toga da žene dobiju pravo glasa 1920 godine.

Grupna fotografija predsjedavajuće Predstavničkog doma sa članicama Kongresa
Grupna fotografija predsjedavajuće Predstavničkog doma sa članicama Kongresa

"Za Trumpa, sve žene koje sjede u sali i nose bijelo biće jednostavno opozicija, a činjenica je da polovina definitivno neće ustajati i tapšati na sve što bude govorio. Mislim da će to da ga nervira”, ističe Barker.

Političkom pozorištu pridružiće se još dvije žene: Viktorina Morales, ilegalna imigrantkinja koja je otpuštena iz jednog od Trumpovih golf kompleksa, a koja će govor pratiti u sali kao gošća demokrata.

I Stejsi Ejbrams, Afro-amerikanka koja je prošle godine privukla pažnju javnosti neuspješnom kandidaturom za guvernerku Džordžije. Ejbrams će uputiti odgovor Demokratske stranke na Trumpov govor, što pokazuje da su demokrate usredsređene na raznolikost i probleme u američkom izbornom sistemu.

"Da li imamo sistem u kojem funkcioniše Zakon o glasačkim pravima ili sistem gdje se birači spriječavaju da glasaju u pojedinim područjima”, kaže Vanderbilt.

Uoči govora, Trump je nagovijestio da bi mogao da proglasi vanredno stanje da bi zaobišao Kongres kada je riječ o finansiranju zida na granici.

"Slušajte pažljivo govor o stanju nacije. Mislim da će biti veoma uzbudljivo”.

Ako je suditi po prošlogodišnjem govoru od sat i dvadeset minuta, Amerikance bi moglo da očekuje još jedno dugo obraćanje.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG