Linkovi

Trump u UN-u zaprijetio Sjevernoj Koreji "potpunim uništenjem"


د ویرجنیا ایالت میدلوتیان سیمه کې د رایې اچوونې مرکز
د ویرجنیا ایالت میدلوتیان سیمه کې د رایې اچوونې مرکز

Predsjednik Donald Trump upozorio je u utorak da će Američke Sjedinjene Države (SAD) biti primorane da "u potpunosti unište" Sjevernu Koreju, ako Pjongjang ne odustane od nuklearnog programa.

Trump je prvom govoru na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) pozdravio uvođenje sankcija protiv sjevernokorejskog režima, ali u upozorio da će njegova administracija biti spremna da brani zemlju ako Sjeverna Koreja nastavi da prijeti SAD-u i njihovim saveznicima i destabilizuje istočnu Aziju.

"Nećemo imati izbora nego da uništimo Sjevernu Koreju", poručio je američki lider prije nego što je sjevernkorejskog vođu Kim Jong-una nazvao nadimkom koji mu je prethodno dao na Twitteru: "Raketaš je na samoubilačkoj misiji".

Također je pozvao članice svjetske organizacije da rade zajedno na izolaciji Kimove vlade dok ne obustavi "neprijateljske akcije".

Trump je u 41. minutnom govoru upozorio UN i da se svijet suočava sa "velikom opašnošću" zbog sve većih prijetnji od odmetničkih režima sa moćnim oružjem i terorista čiji uticaj se širi u svijetu i pozvao lidere da se pridruže SAD-u u borbi protiv njih.

O Iranu, Venecueli i Kubi

Rekao je i da je nuklearni sporazum sa Iranom, postignut za vrijeme Obamine administracije, "sramota za SAD" i nagovijestio da ga možda neće resertifikovati u oktobru.

Ocijenio je i da je Iran "ekonomski osiromašena odmetnička država" koja izvozi nasilje.

Predsjednik je govorio i o kolapsu demokratije u Venecueli, naglasivši da je situacija u toj zemlji neprihvatljiva i da Washington razmatra dalje akcije. Kritikovao je i kubansku vladu.

Trump, koji je preuzeo položaj predsjednika prije osam meseci, rekao je svjetskim liderima da SAD ne žele da nametnu svoju volju drugim zemljama i da će poštovati suverenitet drugih država.

"Braniću američke interese iznad svega. Međutim, ispunjavajući naše obaveze prema drugim nacijama, shvatamo da je u interesu svih da traže budućnost u kojoj sve zemlje mogu da budu suverene, prosperitetne i bezbjedne", istakao je predsjednik SAD-a.

Naglasio je i da će američka vojska uskoro biti snažnija nego ikada.

Uoči Trumpovog govora, generalni sekretar UN-a Antonio Guterres založio se za državništvo da bi se izbjegao rat sa Sjevernom Korejom.

"Ovo je vrijeme za državništvo. Ne možemo slijepo da uđemo u rat", istakao je bivši premijer Portugala.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG