Linkovi

Trump pozvao na "smjele reforme" UN-a


Predsjednik SAD Donald Trump i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres na skupu o reformi UN, 18. septembar 2017.
Predsjednik SAD Donald Trump i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres na skupu o reformi UN, 18. septembar 2017.

Predsjednik Donald Trump pozvao je u ponedjeljak na "smjele reforme" koje bi, prema njegovim riječima, učinile Ujedinjene nacije (UN) "velikom silom mira".

U svojoj prvoj posjeti UN-u od kada je stupio na položaj prije osam mjeseci, američki lider rekao je da birokratija sprječava svjetsku organizaciju, koja broji 193 člana, da bude efikasna koliko bi mogla, te da agencija ne smije da bude "strogo vezana za prošlost".

Trump je, prvi put od preuzimanja položaja predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD), posjetio diplomatski epicentar – UN, gdje će se sutra obratiti učesnicima 72. zasjedanja Generalne skupštine.

"On smatra da je govor izvanredna prilika da istovremeno se obrati velikom broju svjetskih lidera'', rekao je njegov savjetnik za nacionalnu bezbjednost H.R. McMaster.

Trump će se sa brojnim svjetskim zvaničnicima sastati i na marginama zasjedanja. U ponedjeljak se sastao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, kojem je poručio da vjeruje da postoji šansa da se postigne mir između Izraelaca i Palestinaca.

"On kritikuje koga treba, grli one koji to zaslužuju, i iz svega toga SAD izlaze veoma snažne", smatra američka ambasadorka u UN Nikki Haley.

Tokom prošlogodišnje predizborne kampanje, Trump je oštro osudio UN kao anti-američku organizaciju: "UN nisu prijatelj demokratije. Nisu prijatelj slobode. Nisu čak ni prijatelj SAD-a”.

Predsjednik SAD sa američkom ambasadorkom u UN-u Nikki Haley
Predsjednik SAD sa američkom ambasadorkom u UN-u Nikki Haley

​U ponedjeljak je pozdravio napore generalnog sekretara Antonija Guterresa da reformiše organizaciju.

"Ohrabrujemo generalnog sekretara da iskoristi svoja ovlaštenja i smanji birokratiju, reformiše zastarjeli sistem i donese čvrste odluke za ostvarenje ključne misije UN-a".

Trump se obratio liderima i zvaničnicima više od 120 zemalja koji su pozvani da prisustvuju pošto su potpisali deklaraciju u deset tačaka, koju su izradile SAD, a kojima se podržavaju Guterresovi napori reforme.

Američki lider poručio je da birokratija sprječava svjetsku organizaciju, koja broji 193 člana, da bude efikasna koliko bi mogla:

"Želimo da UN povrate povjerenje naroda širom svijeta. Da bi se to ostvarilo, moraju da pozivaju na odgovornost svaki nivo uprave, da zaštite uzbunjivače unutar organizacije i fokusiraju se na rezultate više nego na proces. Da bismo poštovali građane naših zemalja članica, moramo da se postaramo da nijedna članica ne snosi nesrazmjeran teret u vojnom ili finansijskom smislu. Također tražimo da sve mirovne misije imaju jasno definisane ciljeve i metriku za procjenu uspjeha."

Inače, jedna od glavnih tema na Trumpovom dnevnom redu u UN-u bit će sve veća prijetnja od sjevernokorejskog nuklearnog programa.

''Ako Sjeverna Koreja nastavi da se bezobzirno ponaša, ako SAD budu morale da brane sebe ili svoje saveznike, Sjeverna Koreja će biti uništena. I svi to znamo. I niko od nas to ne želi. Niko od nas ne želi rat'', istakla je Haley.

Razgovaraće se i o nuklearnom sporazumu sa Iranom. Bijela kuća je nagovijestila da će SAD možda da se povuku iz dogovora koji najbliži američki saveznici i dalje podržavaju, a Trump je najavio da će odluka uskoro biti poznata.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG