Linkovi

Trump prijeti potpunim zatvaranjem granice sa Meksikom zbog migranata


Migranti u privremenom skloništu pred granicom SAD u Tihuani, Meksiko
Migranti u privremenom skloništu pred granicom SAD u Tihuani, Meksiko

Predsjednik Donald Trump zaprijetio je da će zatvoriti američko-meksičku granicu ako meksička vlada ne bude mogla da kontroliše priliv migranata koji pokušavaju da uđu u SAD iz Latinske Amerike bez odgovarajućih dokumenata.

"Mislim na zatvaranje cijele granice. Meksiko neće biti u mogućnosti da prodaje svoje automobile u SAD", rekao je Trump.

Prema podacima Kancelarije američkog predstavnika za trgovinu, trgovinska razmjena između SAD i Meksika je u prošloj godini bila 615,9 milijardi dolara ili oko 1,68 milijardi dolara dnevno.

Američki vojnici postavljaju žicu na granici sa Meksikom
Američki vojnici postavljaju žicu na granici sa Meksikom

Trump u razgovoru sa novinarima u svom odmaralištu Mar-a-Lago na Floridi, gdje je proveo Dan zahvalnosti, potvrdio izjavu sekretara za odbranu Jim Matisa da je američkim vojnicima na granici dozvoljeno da, ako je neophodno, primjene oružanu silu da bi zaštitili agente granične patrole od migranata.

Oko 5800 američkih vojnika provelo je Dan zahvalnosti postavljajući bodljikavu žicu i šatore za migrante na meksičkoj granici, dok se u Americi postavlja pitanje da li se time možda krši zakon, star 130 godina, kojim se zabranjuje upotreba vojske za unutrašnje aktivnosti sprovođenja reda.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG