Linkovi

Sud blokirao Trumpovu zabranu traženja azila


Predsjednik Donald Trump
Predsjednik Donald Trump

Sudija je naredio administraciji Donalda Trumpa da nastave primati prijave za azil od migranata bez obzira gdje i kako su ušli u SAD.

Američki sudija blokirao je naredbu predsjednika Donalda Trumpa o uskraćivanju prava na azil migrantima koji ilegalno pređu južnu američku granicu. Federalni sudija okružnog suda u San Francisku Jon Tigar izdao je privremenu zabranu primjene Trumpove odluke nakon što je saslušao argumente grupa za zaštitu građanskih prava.

Federalni sudija Tigar naredio je administraciji Donalda Trumpa da nastave primati prijave za azil od migranata bez obzira gdje i kako su ušli u SAD, čime je makar privremeno blokirana namjera američkog predsjednika da zaustavi talas ulazaka građana iz centralnoameričkih država u SAD.

Tom sudskom odlukom je van snage stavljena nova uredba američke vlade kojom je migrantima koji u zemlju uđu ilegalno uskraćivano pravo prijave za azil. Odluka će biti na snazi do konačnog sudskog razjašenja spora.

Trump je odluku o uskraćivanju prava na azil migrantima potpisao ranije ovog mjeseca, kao odgovor na migrantski karavan koji je preko Meksika išao prema SAD, pozivajući će na nacionalni interes, ali su grupe za zaštitu ljudskih prva reagovale tužbom pred sudom, tvrdeći da je odluka protivzakonita.

Uticajna Američka unija za građanske slobode (American Civil Liberties Union/ACLU), te Centar za ustavna prava i Južni pravni centar za siromaštvo tužili su Trumpovu administraciju, tvrdeći da suštinski uvode, kako tvrde, zabranu na azil. Oni su optužili vladu da "krši jasne naredbe Kongresa da način ulaska u SAD ne može konstituisati kategoričku zabranu azila".

Nekoliko hiljada migranata bježeći od progona, siromaštva i nasilja u njihovim zemljama, Hondurasu, Gvatemali i El Salvadoru, sedmicama su uglavnom pješke putovali do granice Meksika i SAD.

Neposredno uoči novembarskih kongresnih izbora, na sredini njegovog mandata, predsjednik Trump i njemu bliski mediji poput Fox Newsa, širili su antimigrantsku histeriju i prepadali javnost karavanom, tvrdeći da se u njemu nalaze kriminalci koji će izvršiti invaziju, donijeti neizlječive bolesti, a među njih su, prema Trumpu, bili i infiltrirani teroristi s Bliskog istoka. Američki predsjednik je naredio i slanje 5.000 vojnih trupa na granicu sa Meksikom, neprekidno tvrdeći da je njihov dolazak politički motivisan i da iza njega stoje demokrate i George Soros.

Trump i desni mediji su se nakon izbora prestali baviti karavanom ali je on 9. novembra potpisao spornu uredbu. Zabrana traženja azila za one koji su ušli u SAD ilegalno trebalo je da traje 90 dana dok SAD ne postignu sporazum sa Meksikom o vraćanju tražilaca azila.

Prema važećem američkom zakonu, postoji zakonska obaveza da se razmotri zahtjev svakog podnosioca azila, ako on kaže da se plaši nasilja u svojoj zemlji, bez obzira na to kako je ušao u SAD.

Trumpova administracija je promjenu odluke obrazložila time da predsjednik "ima moć da suspenduje ulazak svih stranaca" i da uvede svaku restrikciju koja je neophodna i odgovarajuća za interese SAD, prema Zakonu o imigraciji i nacionalnosti. Trump je naveo da u tu svrhu koristi ovlasti koje mu je odobrio Kongres.

U presudi federalnog sudije Tigra, međutim, se navodi da je prema sadašnjoj zakonskoj regulaciji jasno da svaki stranac koji stigne u SAD "bez obzira da li je ili ne stigao na predviđeno mjesto ulaska" ima pravo podnošenja zahtjeva za azil. Navodi se da je Trumpova naredba od 9. novembra "ekstremno napuštanje" prethodno uspostavljene prakse.

"Kakav god da je opseg predsjedničkih ovlasti, on ne može prepravljati imigracione zakone da bi uveo uslove za koje je Kongres saopštio da su zabranjeni", napisao je sudija Tigar u obrazloženju.

Njegova zabrana primjene Trumpove odluke ostaće na snazi do sudskog saslušanja i konačne odluke u ovom slučaju što će početi u decembru.

Prema američkim zakonima o imigraciji, svaki stranac koji je stupio na tlo SAD ima pravo da traži azil i ne može biti deportovan automatski bez obzira da li je ušao legalno ili ilegalno. Oni imaju pravo na takozvani kredibilni i fer intervju sa zvaničnikom za azil i potom prolazak kroz sistem provjere kroz koji najveća većina podnosilaca zahtjeva prolazi. Kao rezultat toga većini imigranata se potom daje datum za pojavljivanje na sudu.

Posljednjih godina sve veći broj migranata izbjegava proces za azil, nakon što uđu ilegalno u SAD. Rekordan broj migranata koji su putovali sa porodicama, njih 23.121 osoba pritvorena je na granici u oktobru, navodi New York Times. Mnoge porodice su se same predale graničnim patrolama, radije nego da čekaju u redu za predavanje zahtjeva za azil na regularnom mjestu ulaska.

Trumpova administracija vjeruje da migranti iskorištavaju azilantske zakone da bi ilegalno emigrirali u SAD. Veliki broj dolazaka dodatno pogoršava situaciju u pretrpanim imigracionim sudovima, koju su nedavno prešli rekord od jedan milion slučajeva. Mnogi migranti preskaču svoja sudska ročišta, samo da bi ostali u zemlji ilegalno, što Trump sa porugom zove "uhvati i oslobodi".

Zagovornici zaštite ljudskih prava, međutim, navode da su mnogi migranti žrtve progona i imaju pravo da traže zaštitu. Konkretno, u El Salvadoru, Hondurasu i Gvatemali bande su sveprisutne i iznad zakona, a bezakonje i korupcija omogućavaju im bukvalno da ubijaju ljude po nahođenju bez ikakvih sankcija.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG