Linkovi

Trump: Nisam uradio ništa loše u razgovoru sa predsjednikom Ukrajine


Predsjednik Donald Trump
Predsjednik Donald Trump

Predsjednik Donald Trump izjavio je da nije uradio ništa loše u telefonskom razgovoru sa novim predsjednikom Ukrajine, dok mediji prenose da ga je Trump, navodno, podstakao da istraži sina Joea Biden, bivšeg potpredsjednika SAD i kandidata za demokratsku predsjedničku nominaciju.

Razgovarajući sa novinarima, Trump je rekao da je njegov telefonski razgovor sa predsjednikom Vladimirom Zelenskim bio "apsolutno savršen."

"Razgovor koji sam vodio uglavnom je bio čestitka na pobjedi i uglavnom se ticao korupcije, razne vrste korupcije. Uglavnom je bio o tome kako ne želimo da naši ljudi, kao što su potpredsjednik Biden i njegov sin, doprinose korupciji koja već postoji u Ukrajini", rekao je Trump.

Prema medijskim izvještajima, Trump je Zelenskog, tokom razgovora, oko osam puta pozvao da istraži Bidenovog sina. Prema izvorima, Trumpova namjera je bila da navede Zelenskog da sarađuje sa Trumpovim advokatom Rudyjem Giulianijem na istrazi koja bi mogla da naruši Bidenov kredibilitet.

Šef ukrajinske diplomatije Vadim Pristajko u subotu je demantovao da je Trump vršio pritisak na Zelenskog tokom tog razgovora. On je izjavio za internet TV stanicu Hromadski da Ukrajina neće zauzimati stranu u američkoj politici, "čak i ako bude u poziciji da to učini".

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski
Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski

Trump i Giuliani se nedjeljama zalažu za istragu porodice Biden, poslije medijskih izvještaja u kojima se razmatralo da li je jedna ukrajinska energetska kompanija pokušala da osigura svoj uticaj u SAD tako što je zaposlila Bidenovog mlađeg sina, Huntera.

Bivši potpredsjednik Joe Biden
Bivši potpredsjednik Joe Biden

Demokrate osuđuju "pokušaj da se nanese šteta Bidenu", koji se našao u središtu žalbe uzbunjivača protiv predsjednika Trumpa. Uzbunjivač, pripadnik američke obavještajne zajednice, podnio je prijavu pošto je bio uznemiren sadržajem razgovora koji je Trump vodio sa "jednim stranim liderom".

Joe Biden je trenutno, prema anketama, favorit u trci za izbor demokratskog predsjedničkog kandidata.

Trumpova administracija je blokirala procedure prema kojima bi, u uobičajenim uslovima, američka obavještajna zajednica proslijedila pritužbu uzbunjivača članovima Kongresa, gdje Predstavnički dom kontrolišu demokrate. Sadržaj žalbe i dalje je tajna.

Američki državni sekretar Mike Pompeo
Američki državni sekretar Mike Pompeo

Na pitanje zašto Bijela kuća ne objavi transkript Trumpovog razgovora sa Zelenskim ako u njemu nije bilo ničeg lošeg, državni sekretar Mike Pompeo rekao je za ABC News da su u pitanju "privatni razgovori svjetskih lidera i da ne bi bilo adekvatno da se oni objave osim u najekstremnijim okolnostima."

Generalni inspektor američkih obavještajnih službi opisao je žalbu uzbunjivača, podnijetu 12. avgusta, kao "ozbiljnu" i "hitnu", što su uslovi koji bi obično zahtijevali da se prijava odmah proslijedi Kongresu. Trump je žalbu opisao kao "samo još jedan politički napad."

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG