Linkovi

Trump potpisuje dokument o većim tarifama na uvoz aluminija i čelika. Kanada i Meksiko izuzeti.


Donald Trump
Donald Trump

Američki predsjednik Donald Trump, kako se očekuje, potpisaće u četvrtak deklaraciju o uvođenju tarifa na uvoz čelika i aluminijuma, dok će pojedini američki trgovinski partneri biti privremeno izuzeti iz te mjere.

Zvaničnici Bijele kuće saopštili su da će Meksiko i Kanada biti izuzeti 30 dana, što bi moglo biti produženo.

Trump je poručio da Sjedinjene Države moraju da štite i razvijaju svoju industriju čelika i aluminijuma, a da istovremeno "pokažu veliku fleksibilnost i saradnju prema onima koji su pravi prijatelji i koji nas tretiraju pošteno i kada je riječ o trgovini i vojsci".

Visoki američki zvaničnik, kako prenosi novinska agencija Reuters, naveo je da će tarife biti uvedene oko dvije nedelje nakon što Trump potpiše ukaz.

Brojni članovi Predstavničkog doma su u srijedu uputili pismo predsjedniku, u kojem su od njega zatražili da umanji negativne posljedice plana za uvođenje tarifa.

U pismu se ističe da su "tarife porezi zbog kojih su američke kompanije manje konkurentne, a potrošači siromašniji".

Očekuje se da će na uvoz čelika biti uvedena carina od 25 posto, a aluminijuma 10.

Trump je prošle nedjelje rekao da su trgovinski ratovi "dobri i da ih je lako dobiti", ali je njegov plan izazvao oštre kritike njegovih republikanskih pristalica u Kongresu i američkih saveznika.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG