Linkovi

EVROPA SPREMA ODGOVOR: Kaznene tarife za gotovo sve što dolazi iz Amerike


Juncker: Radije bih da ne uvodimo kaznene tarife
Juncker: Radije bih da ne uvodimo kaznene tarife

Američka odluka da podigne takse na uvoz čelika 25 i aluminijuma 10 posto naići će na evropski odgovor već u srijedu, saopšteno je danas u Briselu.

Evropski komesari će se u srijedu sastati da rasprave najavu uvođenja visokih američkih taksi na uvoz čelika i aluminijuma i, kako je najavljeno odgovore istom mjerom, govori se u širokim mjerama kaznenih tarifa", koje bi zahvatile gotovo sve što iz Amerike stiže u Evropu - od viskija, motocikla, jeansa, do čelika.

Portparol Evropske komisije Margaritis Schinas kaže: "Ova tema će biti na agendi sastanka komesara u srijedu. Komesari će da razgovaraju o našoj reakciji koja će biti brža, dosljedna i u odgovarajućoj mjeri i u punoj saglasnosti sa pravilima Svjetske trgovinske organizacije."

Izvori bliski Evropskoj komisiji govore o mogućnosti da Unija na američku bačenu rukavicu odgovori istom mjerom - dižući taksu na američke proizvode do 25 posto, i time uđu u trgovinski rat koji niko sa ove strane okeana nije priželjkivao.

Predsjednik Evropske komisije Jean Claude Juncker kaže:

"I mi ćemo uvesti kaznene tarife na američke proizvode, to je lako, uvest ćemo takse na američke motocikle, jeans... Možemo biti tako glupi, moramo biti tako glupi. Radije ne bih da to ne radimo, ali vidim sve veću zabrinutost zbog činjenice da populizam u nekim dijelovima svijeta postaje službena politika."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG