Linkovi

Trump ponovio da "oni kojima se ne sviđa Amerika mogu da idu"


Predstavnice u Kongresu, s lijeva na desno: Rašida Tlaib, Ilhan Omar, Ajana Presli i Aleksandrija Okasio Kortez reaguju na tvitove predsednika Donalda Trampa
Predstavnice u Kongresu, s lijeva na desno: Rašida Tlaib, Ilhan Omar, Ajana Presli i Aleksandrija Okasio Kortez reaguju na tvitove predsednika Donalda Trampa

Predsjednik Donald Trump ponovo je na Twitteru prozvao četiri demokratske predstavnice u Kongresu i poručio im da "ako mrze Ameriku i ako im se ne sviđa - mogu da idu".

​"Ako napadate predsjednika, zemlju, zastavu - on mora da se brani. Ono što ta ekipa ne voli kod Donalda Trumpa je to što primjenjuje zakone koje je donio Kongres", napisao je Trump i dodao da su one pripadnice "radikalne ljevice sa kojom demokrate iz straha neće da se obračunaju".

Trump je, iako ih nije imenovao, govorio o četiri demokratske predstavnice u Kongresu: Aleksandriji Okasio Kortez, Ilhan Omar, Rašidi Tlaib i Ajani Presli.

Predstavnički dom Kongresa, u kojem su većina demokrate, glasaće o rezoluciji kojom se osuđuju "rasistički komentari predsjednika Trumpa o članicama Kongresa".

Lider demokrata u donjem domu Steni Hojer kazao je da se nada da će "republikanci staviti zemlju, a ne partiju na prvo mjesto" i glasati za rezoluciju uz demokrate.

Tekstom rezolucije se "snažno osuđuju rasistički komentari predsjednika Donalda Trumpa kojim se legitimizuju mržnja i strah prema novim Amerikancima i ljudima drugih rasa, i kojima predsjednik Trump poručuje imigrantima, ili onima koje vidi kao imgirante, da se vrate odakle su došli; i predstavnicima u Kongresu koji su imigranti poručuje da ne pripadaju Kongresu SAD".

Sve je počelo serijom Trumpovih tvitova u nedjelju u kojima je, ne imenujući nikoga, poručio da je "jako interesantno to što se demokratske predstavnice u Kongresu, koje su inače došle iz zemalja čije su vlade potpuna katastrofa i najkorumpiranije na svijetu, usuđuju da glasno i govore najmoćnijoj državi na svijetu kako da vodi svoju vladu...Zašto se ne vrate odakle su došle, poprave situaciju u tim zemljama i onda nam kažu kako se nešto radi.."

​Četiri demokratske predstavnice u Kongresu, Aleksandrija Okasio Kortez, Ilhan Omar, Rašida Tlaib i Ajana Presli, su se našle prozvanim i reagovale su.​ Od njih četiri, samo je Omar rođena u Somaliji, a sve ostale u SAD.

"Predsjednik napada rasistički - sve četiri predstavnice u Kongresu su pripadnice drugih rasa. To je agenda bjelačkog nacionaliste", rekla je Ilhan Omar.

"Apelujem na lidere u Predstavničkom domu Kongresa, mnoge od mojih kolega, da pokrenu proces opoziva ovog predsjednika koji ne poštuje zakone", rekla je Rašida Tlaib.

Četiri demokratske predstavnice u Kongresu na konferenciji za novinare
Četiri demokratske predstavnice u Kongresu na konferenciji za novinare

"Ne zna kako da opravda svoju politiku, pa nas napada na ličnoj osnovi i to je suština", rekla je Aleksandrija Okasio Kortez.

Nakon što su reagovale četiri predstavnice u Kongresu, oglasio se i predsjednik Trump koji je odbacio kritike da su njegovi komentari rasistički i suprotni američkim vrijednostima.

"Ne brine me to jer su mnogi saglasni sa mnom. Ako im se ne sviđa ovde, mogu da idu. One mrze našu zemlju", rekao je predsjednik SAD.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi rekla je da su Trumpovi komentari "odvratni" i pozvala i republikance da se pridruže osudi predsjednikovih komentara.

Neki republikanski senatori - Lisa Murkovski, Suzan Kolins, Pat Tumi i Mit Romni su kritikovali Trumpove komentare.

Senator iz Južne Karoline Lindzi Grejem
Senator iz Južne Karoline Lindzi Grejem

Ali, senator iz Južne Karoline Lindzi Grejem, bliski saradnik predsjednika Trumpa, smatra da je predsjednik trebalo da snažnije kritikuje četiri demokratske članice Kongresa.

On je za Fox Njews kazao da su "Okasio Korez i ostale gomila komunista koje mrze Izrael, mrze Ameriku, graničnu policiju zovu čuvarima koncentracionih logora..One su antisemite i protiv Amerike", rekao je Grejem.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG