Linkovi

Trumpovi tvitovi o ne-bijelim zastupnicama Kongresa izazvali osudu


Demokratske predstavnice u Kongresu Aleksandrija Okasio Kortez i Rašida Tlaib koje su se našle prozvanim u Trampovim tvitovima
Demokratske predstavnice u Kongresu Aleksandrija Okasio Kortez i Rašida Tlaib koje su se našle prozvanim u Trampovim tvitovima

Predsjednik Donald Trump je objavio nekoliko twittova o demokratskim predstavnicama u Kongresu, koji su ocijenjeni kao rasistički i ksenofobični.

Predsjednik SAD je na Twitteru poručio demokratskim predstavnicama u Kongresu da se "vrate u zemlje iz kojih su došle i da pomognu da se smanje stope zločina".

"Jako je interesantno to što se demokratske predstavnice u Kongresu, koje su inače došle iz zemalja čije su vlade potpuna katastrofa i najkorumpiranije na svijetu, usuđuju da glasno i govore najmoćnijoj državi na svijetu kako da vodi svoju vladu...Zašto se ne vrate odakle su došle, poprave situaciju u tim zemljama i onda nam kažu kako se nešto radi...Siguran sam da bi Nensi Pelosi rado napravila neki besplatan putni aranžman", napisao je predsjednik SAD u seriji twitova.

Trump nikoga nije pomenuo imenom, ali su se četiri predstavnice našle prozvanim, a samo jedna od njih je i rođena u inostranstvu - Ilhan Omar, predstavnica iz Minesote, rođena je u Somailiji. Preostale tri su rođene u SAD: Aleksandrija Okasio Kortez, predstavnica iz Njujorka je rođena u tom gradu, Ajana Presli iz Masačusetsa je rođena u Ohaju, a Rašida Tlaib, predstavnica iz Mičigena, rođena je u Detroitu.

Predstavnica u Kongresu Ilhan Omar
Predstavnica u Kongresu Ilhan Omar

Bijela kuća nije odgovorila na pitanje Glasa Amerike da li je predsjednik Trump znao da su tri od četiri predstavnice u Kongresu rođene u SAD prije nego što je objavio tvitove.

Ove četiri predstavnice u Kongresu važe za "progresivnu" struju demokrata i često se sukobljavaju sa predsjedavajućom Predstavničkog doma Nensi Pelosi oko imigracije i drugih pitanja, pa je taj sukob privukao i pažnju Donalda Trumpa.

Ilhan Omar je Trampu odgovorila na Twitteru: da su SAD zemlja kojoj se članovi Kongresa zaklinju.

"Zbog toga se i trudimo da je zaštitimo od najgoreg, najkorumpiranijeg i najnesposobnijeg predsjednika kojeg smo ikad imali", napisala je Omar.

Mnogi na društvenim mrežama su osudili Trumpove twitove i ocijenili da je ponovo prešao granicu.

Među najglasnijim kritičarima bila je Nensi Pelosi koja je twitove ocijenila kao ksenofobične i usmjerene ka podjeli društva, kao i da je "Trumpov plan da Ameriku ponovo učini velikom ustvari želja da je ponovo učini bjelačkom".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG