Linkovi

Otkazan summit Trump-Un


Donald Trump i Kim Jong-un
Donald Trump i Kim Jong-un

Američki predsjednik Donald Trump otkazao je samit sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom, zakazan za 12. juni u Singapuru usljed najnovijih izraza uvrijede od nekih zvaničnika iz Pyongyanga

Američki predsjednik je otkazao na neodredjenjo vrijeme, summit sa sjevernokorejskim liderom Un-om, koji je inače bio planiran za 12. juni u Singapuru, iako je Severna Koreja ispunila obavezu i uništila jedno od nuklearnih postrojenja.

Nuklearni pogoni Sjeverne Koreje
Nuklearni pogoni Sjeverne Koreje

Sjevernokorejskog lidera o razlozima otkazivanja susreta, predsjednik Trump je obavijestio ovim pismom:

Izuzetno poštujemo base vrijeme strpljenje I nastojanja da ispoštujete naše nedavne pregovore, i diskusije vezano za summit koji odavno žele obje strane, a koji se trebao dogoditi 12. Juna u Singapore-u. Mi smo bili obaviješteni da je sastanak tražila Sjeverna Koreja, iako za nas taj dio nije uopće važan. Ja sam se radovao razgovorima s vama.

Medjutim, i na žalost, so obzirom na ogroman bijes I otoveno neprijateljstvo , izraženo u vašim posljednjim izjavama, ja smatram da nije prikladno u ovom trenutku, održati taj dugo planirani sastanak.

Stoga vas molim da ovo pismo uzmete kao zvaničnu obavijest da će naš singapurski susret, zbog dobra obiju strana, a na žalost cijelog svijeta, neće održati. Vi uvijek govorite o svojim nuklearnim sposobnostima, ali naše su tako svemoćne I masivne, da Boga molim da ih nikada nećemo morati upotrijebiti.

Ja sam smatrao da se izmedju nas dvojice počeo graditi krasan dijalog, I, na kraju krajeva, taj dijalog I jest jedino važan. Radujem se da ćemo se jednog dana ipak sastati. I dok do toga ne doje, želim vam se zahvaliti jer ste oslobodili taoce, koji su sada ponovno sa svojim porodicama. To je bila divna gesta, I na njoj se zahvaljujemo

Ako promijenite svoje mišljenje, u cilju održavanja summita, molim vas nemojte oklijevati da me nazovete, ili da mi pišete. Svijet, a posebno Sjeverna Koreja, su izgubili jednu sjajnu priliku da se postigne dugotrajni mir, veliki prosperitet I bogatsvo. Ta propuštena prilika je istinski tužan trenutak u našoj povijesti.

Iskreno,

Donald J. Trump,

Predsjednik Sjedinjenih država

Predsjednik Trump, podpredsjednik Pence, državni tajnik Pompeo, prošle nedjelje
Predsjednik Trump, podpredsjednik Pence, državni tajnik Pompeo, prošle nedjelje

Otkazivanju summita je prethodila, kako kažu stručnjaci, kap koja je prelila čašu: komentari sjevernokorejskih zvaničnika na račun potpredsjednika Sjedinjenih Država Mike Pence-a.

Zamjenica severnokorejskog ministra spoljnih poslova Čo Sun Hi nazvala je podpredsjednika Pence-a "političkom neznalicom" zbog poređenja Sjeverne Koreje sa Libijom, gdje je Moamer Gadafi predao svoj nedovršeni nuklearni program da bi ga kasnije ubile snage koje je podržavao NATO.

Uoči otkazivanja samita, mala grupa stranih novinara, koje je odabrao Pjongjang, prisustvovala je uništenju tunela u nuklearnom postrojenju Pungje-ri, što je bio dio obećanja Sjeverne Koreje da će prestati sa nuklearnim probama. To je korak koji je širom svijeta pozdravljen i ocijenjen kao pozitivan, iako simboličan.

XS
SM
MD
LG