Linkovi

SAD: Senat usvojio ekonomski paket pomoći zbog koronavirusa


Predlog je podržalo devedeset šest članova Senata. Glasova protiv nije bilo. (Foto: Reuters)
Predlog je podržalo devedeset šest članova Senata. Glasova protiv nije bilo. (Foto: Reuters)

Članovi Senata usvojili su ekonomski paket pomoći u iznosu dvije hiljade milijardi dolara čija je svrha umanjivanje ekonomskih posljedica koronavirusa u Sjedinjenim Američkim Državama. Prijedlog je podržalo devedeset šest članova Senata. Glasova protiv nije bilo.

Nakon Senata, u kome većinu čine republikanci, potrebno je da prijedlog usvoji i Predstavnički dom, u kom većinu čine demokrate, koji bi trebalo da zasijeda u petak u devet časova ujutru. Da bi stupio na snagu potrebno je da dokument, poslije usvajanja u oba doma, potpiše predsjednik SAD-a Donald Trump.

Paketom ekonomske pomoći predviđen je fond od 500 milijardi dolara za ugroženu industriju i slična suma novca od koje će američkim domaćinstvima direktno biti uplaćeno do 3.000 dolara.

Prijedlog uključuje i 350 milijardi dolara za kredite malim privrednicima, kao i 250 milijardi dolara za pomoć nezaposlenima. Planirano je izdvajanje u iznosu od stotinu milijardi dolara za bolnice i zdravstvene sisteme.

Riječ je o najvećem paketu pomoći koji je Kongres ikada odobrio. Odgovara skoro polovini novčane sume koju američka vlada troši godišnje.

Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins u Sjedinjenim Državama je od posljedica koronavirusa preminulo 1000 ljudi. Oboljelo je više od 53.000. građana.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG