Linkovi

Trumpove kritike na račun NATO saveza


Predsjednik Donald Trump

Turneja predsjednika SAD, Donalda Trumpa, po četiri evropske zemlje saveznice, dočekana je sa nespokojstvom među saveznicima zbog rizika od štete koja bi mogla da bude napravljena decenijama starom NATO savezništvu.

Saveznici takođe brinu zbog potencijalnog "zagrljaja" Trumpa sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom tokom samita u Helsinkiju.

Put koji je započeo u utorak u Birselu takođe će odvesti Trumpa u London, gdje vlada premijerke Therese May prolazi kroz previranje zbog planova za izlazak iz Evropske unije.

Trump, sa svoje strane, pritiska NATO zemlje da ispune svoje ciljeve trošenja dva posto svog bruto domaćeg proizvoda na odbranu, do 2024.

Na Twitteru, Trump je rekao: "SAD troše mnogo puta više od bilo koje druge zemlje, kako bi ih štitile. To nije fer za poreske obveznike u SAD. Mi gubimio 151 milijardu u trgovini sa Evropskom unijom. Obračunavaju nam velike tarife (i barijere)!".

Tokom svoje predsjedničke kampanje, Trump je najavljivao da bi mogao da brani samo one NATO zemlje koje ispunjavaju svoje obaveze. Nastavio je da kritikuje NATO zemlje za neplaćanje svog dijela troškova.

NATO procjenjuje da će 15 članica, što je preko polovine, dostići referetnu tačku do 2024., sudeći po trenutnim trendovima.

"Sjedinjene Države troše više na NATO od bilo koje druge zemlje. To nije fer, niti je prihvatljivo", tweetovao je Trump u ponedjeljak, insistirajući da na tome da NATO služi Evropi "mnogo više nego SAD".

"Povrh svega, Evropska unija ima trgovinski suficit od 151 miliona sa SAD, sa velikim trgovinskim barijerama uvedenim na američku robu. NE!", protestovao je on.

Trump, koji je uporedio glasanje za Brexit i izlazak iz EU sa svojim izborom, po prvi put će otputovati u Britaniju u burnom trenutku za premijerku May. Naime, ministar inostranih poslova Boris Johnson i ministar za Bewxit, David Davis, podnijeli su ostavke u nekoliko sati jedan za drugim, u znak protesta zbog njenog plana.

Očekuje se da će Trumpova poseta izazvati velike proteste u Londonu i drugdje po Britaniji.

Trumpov jednonedjeljni put po Evropi nastaviće se u Škotskoj, prije nego što ode na samit u Helsinski sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, čiju su zemlju obavještajne agencije SAD optužile za miješanje u predsjedničke izbore 2016., kako bi pomogla Trumpovu pobjedu.

Sastanak će biti pomno nadziran kako bi se vidjelo da li će Trump ukoriti ili prigrliti Putina, koji je učestalo negirao optužbe za miješanje u izbore, uprkos tome što su dokazi pokazivali suprotno.

XS
SM
MD
LG