Linkovi

"Nema naređenja o povlačenju vojske SAD iz Avganistana"


Komandant NATO snaga u Avganistanu Scott Miller
Komandant NATO snaga u Avganistanu Scott Miller

Američki komandant međunarodnih snaga u Avganistanu Scott Miller rekao je da nije dobio nikakvo naređenje za povlačenje vojnika iz te zemlje, samo nekoliko dana pošto su neki zvaničnici u Washingtonu nagovijestili da bi predsjednik Trump mogao da povuče 7 od 14 hiljada vojnika.

"Čuo sam iste glasine. Ali nisam dobio nikakva naređenja, ništa se zapravo nije promijenilo. U istom smo broju kao i juče, bićemo isti i sutra", rekao je Miller u provinciji Nangarhar gde se sastao sa guvernerom te provincije.

"Ali, i ako dobijemo takva uputstva važno je da znate da i ćemo i dalje biti uz avgananistanske bezbjednosne snage. Čak i ako smanjimo broj vojnika, bićemo OK", kaže Miller.

Saradnici predsednika Avganistana Ašrafa Ganija tvrde da će, čak i ako se američki vojnici povuku, avganistanske snage moći same da brane zemlju.

Zalmaj Kalilzad, izaslanik SAD za Avganistan (arhivska fotografija)
Zalmaj Kalilzad, izaslanik SAD za Avganistan (arhivska fotografija)

Vijesti o mogućem povlačenju američke vojske stigle su u isto vrijeme kada je specijalni izaslanik SAD za Avganistan Zalmaj Kalilzad održao sastanak sa talibanima o potencijaonom mirovnom sporazumu.

SAD su krenule u vojnu akciju u Avganistanu prije 17 godina kako bi pomogle tamošnjim snagama da se izbore sa talibanima.

Od tada je poginulo 150 hiljada ljudi među kojima su i pripadnici snaga bezbjednosti i civili.

Rat u Avganiastanu koštao je Washington hiljadu milijardi dolara.

Bez obzira na to, talibani i dalje kontrolišu više od polovine teritorije u Avganistanu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG