Linkovi

Tragači za zlatom ponovo aktivni u Virginiji


Paul Busch, licencirani tragač za zlatom u Virdginiji
Paul Busch, licencirani tragač za zlatom u Virdginiji

Jezero Anna u Virginiji nije običan državni park. Nekada je bilo poznato kao „brdo od zlata”.

Rendžerka Lauri Schular prati posjetioce do ove polutajne lokacije na kojoj se traga za zlatom.

„Počeću da tresem materijal jer želim da zlato, koje je teže, potone na dno”, kaže Schular.

Oni koji imaju dovoljno sreće da uoče komadiće zlata ipak moraju park napustiti praznih ruku. Svi pronalasci u državi Virginia moraju da budu ostavljeni na mjestu pronalaska. Potencijalni tragači ipak dobijaju utješnu nagradu – besplatnu lekciju o prednostima zlata kao materijala. Ono je pouzdan i konstantan provodnik električne energije koji ne oksidira.

„To ga čini odličnim za svu našu elektroniku koju želimo zatvoriti i da je ne moramo kasnije ponovo otvarati. Ali nemojte ići kući i rastavljati uređaje. Nećete se obogatiti jer je to tanak sloj zlata“, objašnjava Schular.

Savezna država Virginija nekada je bila najveće izvorište zlata u Sjedinjenim Državama. Taj biznis je doživio propast kada su se kopači zlata prebacili na zapadni dio američkog kontinenta, ali ponovo bi mogao da doživi mali procvat, zahvaljujući naprednoj tehnologiji i visokim cijenama zlata.

Oni koji se u Virginiji danas žele obogatiti kopanjem zlata, moraju da odlože posude za ispiranje i da nabave mnogo skuplju opremu.

Paul Busch je jedini licencirani komercijalni kopač u Virginiji, prvi nakon četrdesetih godina prošlog vijeka. Ono što je u okrugu Goochland ostalo iza kopača zlata iz 19. vijeka predstavlja blago za njega.

„Svaki kamen kojeg su uklonili iz zemlje, a u kojem je bilo manje od 30-ak grama po toni, za njih je bio smeće” kaže Busch.

Busch ponovo pretražuje to kamenje uz pomoć mašina za koje kaže da mogu izvaditi i do 800 dolara u zlatu u samo jednoj minuti.

Lauri Schular pokazuje kamen sa zlatom i posudu za ispiranje zlata.
Lauri Schular pokazuje kamen sa zlatom i posudu za ispiranje zlata.

Postoji i zlato koje se još nalazi u zemlji.

„Tu i tamo možete vidjeti komadiće zlata”, kaže geolog Thomas Ullrich iz kompanije Aton Bay Holdings.

Urlich je trenutno fokusiran na ono što je pronašao u okrugu Buckingham:„To je kvarcna žila. Možete vidjeti da je široka otprilike dva metra. To je otprilike široko onoliko koliko može da bude i nastavlja se dalje. Ovdje možete vidjeti nekoliko izbočina iz zemlje.”

Iz stijene teške dvije tone moguće je dobiti nekoliko destina grama zlata nakon iskopavanja. Po sadašnjoj tržišnoj cijeni to bi donijelo zaradu od otprilike 4.000 dolara. Ali u vidu treba imati i trošak odvajanja zlata od kamena.

„Zlatne žile koje imaju veće količne zlata imaju vrijednost od desetina do stotina miliona dolara. Prerano je reći tako nešto o bilo čemu ovdje u Buckinghamu, ali veoma smo ohrabreni onim što smo vidjeli do sada”, objašnjava Urlih.

On priznaje da pretvaranje određenog pronalska u unosan rudnik zlata nije često i da nije zlato sve što sija. Ali oni koje uhvati zlatna groznica vole da citiraju finansijera iz industrijskog doba, JP Morgana, koji je rekao: „Zlato je novac. Sve ostalo je kredit.”

XS
SM
MD
LG