Linkovi

Što motivira ratne foto-reportere da riskiraju svoj život?


Što motivira ratne foto-reportere da riskiraju svoj život?
Što motivira ratne foto-reportere da riskiraju svoj život?

Ratni dopisnici često stavljaju život na kocku. Neki od njih i poginu obavljajući svoj posao. Samo ove godine poginulo ih je pet u Libiji. Svi su bili fotografi

Ratni dopisnici često stavljaju život na kocku. Neki od njih i poginu obavljajući svoj posao. Samo ove godine poginulo ih je pet u Libiji. Svi su bili fotografi. Što motivira ratne foto-reportere da riskiraju svoj život?

Dokumentarac Restrepo govori o američkim vojnicima u dolini Korengal u Afganistanu. Film je bio ove godine nominiran za Oscara. Redatelj filma, Tim Hetherington, izjavio je u veljači da želi da gledatelji na neki način osjete povezanost s ratom: "Ne radi se nužno o moraliziranju. Želim da ljudi shvate da smo u ratu i da razumiju emocionalni teret rata."

Tim Hetherington poginuo je u travnju u Libiji. Njegov kolega i redatelj filma Restrepo, Sebastian Junger, kaže da ga je Timova smrt šokirala, no da on isto tako prihvaća rizike: "Ne možemo imati pravično društvo ili pravičan svijet bez slobodnog informiranja. A novinari u tome imaju neprocjenjivu ulogu. Za to sam voljan, do određene mjere, riskirati svoj život."

Santiago Lyon, direktor fotografije u agenciji Associated Press, slaže se da je ratno izvještavanje bez takvog idealizma - gubljenje vremena. Međutim, novinari ponekad imaju drugi motiv: "Iskustvo odlaska u rat ili zonu sukoba vrlo je snažno, gotovo paradoksalno neodoljivo, jer život je uvijek u opasnosti. Kao što je to rekao Winston Churchill: 'Ništa u životu nije tako uzbudljivo kao kad netko na vas puca - i promaši'.”

Tu je navala adrenalina za fotografe koji traže takvu vrstu uzbuđenja. Foto-reporteri su očevici rata još od polovine 19. stoljeća, kada su prvi put otišli u Krimski rata. Filmovi snimljeni za Prvog svjetskog rata te današnja kompaktna oprema omogućili su novinarima rad bok uz bok s vojnicima.

Santiago Lyon kaže da živopisno krvavi prizori s ratišta mogu okrenuti javno mišljenje protiv rata, kao za vrijeme američkog rata u Vijetnamu: "Ako vaša fotografija može utjecati na samo jednog čovjeka i utjecati na njega, onda se taj podvig isplatio."

Sebastian Junger kaže da je bitka u ratu kao dramatična nogometna utakmica – ali s oružjem i logikom ‘tko će koga prvi ubiti’.’ Problem je, kaže on, kada se uđe u pitanja morala. To je jedna druga razina, tu se pitamo ‘ zašto uopće ubijati?’ Svjestan da same fotografije ne mogu u potpunosti dočarati bitku u ratu, Sebastian Junger napisao je knjigu pod nazivom “Rat” kao dodatak svom dokumentarnom filmu. No, bilo s fotografskim aparatom ili perom, ratni dopisnici riskiraju svoje živote kako bi nas informirali o tome kakav je stvarno rat.

XS
SM
MD
LG