Linkovi

Tinejdžerka iz Chicaga upisala fakultet sa 10, a doktorirala sa 17 godina


Dorothy Jean Tillman druga na ceremoniji dodjele diploma u Arizoni, 6. maj 2024. (Foto: AP/Tillman Family)
Dorothy Jean Tillman druga na ceremoniji dodjele diploma u Arizoni, 6. maj 2024. (Foto: AP/Tillman Family)

Dorothy Jean Tillman druga pojavila se na svečanoj ceremoniji dodjele diploma 6. maja na Univerzitetu Arizone. Ona je sa 17 godina na tom fakultetu odbranila doktorat, a počela je da studira sa samo 10 godina.

U decembru prošle godine je uspješno odbranila doktorsku disertaciju i postala najmlađa osoba sa doktoratom u oblasti integrisanog bihejvioralnog zdravlja na Univerzitetu Arizone, rekla je za televiziju ABC profesorka na tom univerzitetu Lesley Menson.

"To je divno i nadamo se da će Dorothy Jean inspirisati druge studente. Ali, ovo je nešto zaista rijetko i jedinstveno", rekla je ona.

Tillman, koju inače zovu "Dorothy Genije" ("Dorothy Jeanius"), unuka je nekadašnje članice gradskog vijeća Čikaga Dorothy Tillman.

I dok ostali tinejdžeri još pokušavaju da se snađu u višim razredima osnovne škole, majka je Dorothy Jean upisala na koledž okruga Lake u sjevernom Ililnoisu, gdje je završila prve dvije godine studija psihologije 2016. godine. Dvije godine kasnije diplomirala je na njujorškom koledžu Excelsior sa diplomom iz humanističkih nauka.

Dorothy Jean Tillman druga na ceremoniji dodjele diploma u Arizoni. (Tillman Family via AP)
Dorothy Jean Tillman druga na ceremoniji dodjele diploma u Arizoni. (Tillman Family via AP)

Master studije završila je na koledžu Unity u Maineu, prije nego što je upisala doktorat na Univerzitetu Arizone.

Većinu predavanja je pratila online, ali je došla na dodjelu diploma u Arizoni, gdje je održala govor.

Za AP je kazala da zasluge za svoj uspjeh daje svojoj baki, kao i mami koja joj je bila vodič kroz obrazovanje.

"Sve što smo radile meni nije djelovalo nenormalno, niti neobično, sve dok nije počelo da privlači toliku pažnju", kaže Tillman koja je u međuvremenu napunila 18 godina.

Ali, priznaje da je bilo žrtvovanja.

"Nisam imala redovne školske aktivnosti poput proslava, kolektivnog fotografisanja, nečega što bi me zbližilo sa vršnjacima", rekla je ona.

Ipak, našla je vrijeme za ples i koreografije. Ona je osnivačica i direktorica Instituta "Dorothyjeanius STEAM Leadership", koji pomaže studendima umjetnosti, nauke, tehnologije, inženjeringa i matematike.

Kaže da planira da se u budućnosti bavi javnim nastupima i da skuplja sredstva za osnivanje svog kampa.

Profesorica Menson ističe da je Tillman motivisana i da ima inovativne ideje.

"I zaista, mislim da je ona otjelotvorenje pravog lidera", rekla je.

Njena majka Jimalita Tillman kaže da je najviše impresionira to što njena kćerka dozvoljava sebi greške, a da joj to ne podriva samopouzdanje, kao i što zna da povuče granicu između druženja i obrazovanja.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG