Linkovi

Simply the Best! Odlazak Kraljice rock'n'rolla


Simply the Best! Odlazak Kraljice rock'n'rolla
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:54 0:00

Prodala je više od 150 miliona ploča tijekom svoje karijere, ali i bila zlostavljana, ponižavana, ožalošćena smrću vlastite djece…

Malo je muzičkih zvijezda koje ce biti zapamćene na takav način kao sto je Tina Turner, koja je umrla u svom domu u Švajcarskoj u 83. godini života nakon duge bolesti.

Tina Turner je rođena kao Anna Mae Bullock u doba segregacije u bolnici u južnoj saveznoj državi Tenneesee, a svoje posljednje godine je provela na imanju od 25 hiljada kvadratnih metara na ciriškom jezeru. Tokom svog života preživjela je mnogo tuge I patnje, ali i uspjela premostiti toliko toga.

Bila je fizički zlostavljaja, emocionalno devastirana i financijski uništena tokom 20 godina dugog braka sa muzičarem Ike Turnerom. Postala je super zvijezda kada joj je bilo 40tak godina, u doba kada su mnogi od njenih muzičkih kolega već napuštale muzičku scenu, i godinama nakon toga je bila pjevačica koja je privlačila najveći broj koncertnih posjetitelja.

Sa svojim ljubiteljima kao sto su Beyonce I Mick Jagger, Tina je bila jedna od najuspješnijih zabavljačica na svijetu, poznata po svojim pop, rock, ritam i blues hitovima.

Prodala je više od 150 miliona ploča širom svijeta, dobila 12 nagrada Grammy, zajedno sa Ikeom postala dio dvorane slavnih rock and rolla 1991, a onda drugi put i sama 2021, te dobila priznanje u Kennedy centru 2005. Njen život je pretočen u film, mjuzikl na Broadwayu i dokumentarac mreže HBO 2021 kojeg je ona nazvala njenim javnim oproštajem.

Njen bivši muž Ike sa kojim je nastupala i koji se brinuo o cijeloj organizaciji koncerata nije imao dovoljno novca i nije želio propustiti nijedan koncert. Tinu je tjerao da izvodi koncerte sa bronhitisom, upalom pluća, i kolabiranim desnim plućnim krilom. Kako je u napisala u memoarima “I, Tina” Ike ju je počeo tući nedugo nakon što su se sreli i postajao je sve nasilniji, bacao joj je vrelu kafu u lice, davio je, ili premlaćivao dok joj se oči nisu zatvorile od naticanja, a onda je silovao. Prije jednog koncerta, slomio joj je vilicu i ona je na binu izašla sa ustima punim krvi.

Rubrike

XS
SM
MD
LG