Linkovi

Timošenko se neće žaliti na izborne rezultate u Ukrajini


Julija Timošenko
Julija Timošenko

Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko, koja se nije uspjela kvalificirati za drugi krug predsjedničkih izbora, a službeni rezultati stavili su je na treće mjesto, izjavila je kako vjeruje da je glasanje bilo "namješteno", ali da rezultate neće osporavati na sudu.

Timošenko je na konferenciji za novinare u Kijevu 2. aprila izjavila da su izbori 31. marta koje je osvojio komičar i politički novajlija Volodimir Zelenski, a drugi bio Petar Porošenko bila "borba između dobra i zla".

"Bilo je registrirano trideset i devet kandidata kako bi se glasovi raspršili. Također je registrirana i jedna osoba s istim prezimenom kao i moje", kazala je, Timošenko tvrdeći da su zbog toga mnogi njeni pristalice ispunili krivi listić.

Ukrajinsko Središnje izborno povjerenstvo (CEC) objavilo je nakon prebrojanih više od 98 posto glasova da je Zelenski osvojio 30,24 posto, a Porošenko 15,93 posto. Timošenko je osvojila 13,39 posto na trećem mjestu, dok je glavni opozicijski kandidat Jurij Bojko završio na četvrtom mjestu s 11,66 posto.

Drugi krug predsjedničkih izbora održava se 21.aprila.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG