Linkovi

Izbori u Ukrajini: Vodi komičar poznat po ulozi predsjednika


Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski

Komičar i osvojio je najviše glasova u prvom krugu predsjedničkih izbora u Ukrajini.

Zelenski, poznat po ulozi predsjednika u jednoj popularnoj TV seriji, osvojio je 30,6 odsto glasova, a drugi je aktuelni ukrajinski predsjednik Petro Porošenko sa 17,8 odsto, pokazale su izlazne ankete.

Bivša premijerka Julija Timošenko osvojila je 14,2 odsto glasova i odmah osporila rezultat izbora navodeći da je, prema anketama njenog štaba, ona druga poslije Zelenskog.

Ukrajinski predsjednički kandidat Volodimir Zelenski
Ukrajinski predsjednički kandidat Volodimir Zelenski

Zelenski, koji nema političko iskustvo, rekao je pristalicama u nedjelju uveče da je riječ tek o početku i da nema opuštanja.

Porošenko je rezultat nazvao "oštrom lekcijom" naročito mladih birača i pozvao glasače da ga podrže u drugom krugu.

"Vidite promjene u zemlji, ali želite da budu brže, dublje i kvalitetnije. Razumio sam šta je uzrok vašeg protesta", rekao je Porošenko.

Takođe je dodao da su izbori, na kojima su Ukrajinci birali između 39 kandidata, bili slobodni i u skladu sa međunarodnim standardima.

Porošenko je prema predizbornim anketama imao podršku samo 13,7 odsto glasača. Njegovi protivnici ga optužuju za kupovinu glasova, naročito u manjim gradovima. Ukrajinski predsjednik je međutim poslije glasanja rekao da je fer glasanje ključno za napredak Ukrajine.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko slika se sa pristalicama u Kijevu
Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko slika se sa pristalicama u Kijevu

"To je apsolutno neophodan uslov za naš napredak i povratak Ukrajine u porodicu evropskih zemalja i za naše članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u", naglasio je Porošenko koji se zalaže za evroatlantsku integraciju zemlje, dok istovremeno jača vojsku koja se na istoku zemlje boriv protiv seperatista, koje podržava Rusija.

Ukrajinski predsjednik, koji je stekao bogastvo zahvaljujući proizvodnji čokolade "Rošen i zbog toga dobio nadimak "kralj čokolade", sebe je predstavio kao nekog ko će spriječiti da Ukrajini ponovo bude podređena Rusiji.

Međutim, reforme ključne za priliv strane pomoći se ne sprovode, u sukobima u istočnom regionu Donbas je za pet godina poginulo 13 hiljada ljudi, a raste i nezadovoljstvo zbog lošeg životnog standarda i rasprostranjene korupcije. Sve to je doprinijelo rastu popularnosti Volodimira Zelenskog.

Timošenko je izabrana za premijerku 2004. godine. Uhapšena je 2011, zbog optužbi za zloupotrebu položaja, a oslobođena je 2014. godine kada se kandidovala na predsjedničkim izborima, na kojima je izgubila od Porošenka.

Drugi krug izbora biće održan 21. aprila.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG