Linkovi

Tillerson kaže da ne napušta State Department, koji obilježava 228 godina od osnivanja


Komešanja u Bijeloj kući I glasine o mogućim znatnim izmjenama u administraciji, se preljevaju I na State department, koji stalno mora poricati izvještaje da državni sekretar Rex Tillerson možda razmišlja da podnese ostavku. Tillerson je dao izjavu tokom susreta sa svojim katarskim kolegom, I upitan da li ostaje na poziciji državnog sekretara, rekao je…

Ja ne idem nigdje, I ostaću toliko dugo koliko mi predsjednik omogući, moj odnos sa njim je dobar, rekao je Tillerson.

Neki analitičari kažu da se on suočava sa jedinstvenim izazovima, ali biti najviši američki diplomata je životna šansa.

To je posao koji sa sobom nosi ogroman prestiž I autoritet. Braniti Sjedinjene države u inostranstvu je izuzetna misija I donosi uzbuđenje. I jasno je, kao što znate, da Tillerson nije bio prvi izbor Donalda Trumpa, kaže analiticar Aaron David Miller.

Neke bivše diplomate I stručnjaci za vanjsku politiku su zabrinuti za to kako potencijalno smanjenje budžeta, otvorena razilaženja između Tillersona I Trumpa, I brojne još uvijek nepopunjene pozicije na visokom nivou, utječu na moral 36 hiljada uposlenika State departmenta. Glasnogovornica Heather Nauert je za Glas Amerike rekla da uposleni još uvijek svoj posao smatraju važnom misijom.

228 godina nakon osnivanja, State department je I dalje jak I relevantan, I isto toliko predan američkoj nacionalnoj sigurnosti, ekonomskom prosperitetu, I sigurnosti naših građana, kao što je bio I do sada.

Drugi su zabrinuti zbog glasina da bi Ured za globalnu pravdu mogao biti zatvoren. Taj ured savjetuje državnog sekretara o pitanjima vezanim za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti I genocid.

To šalje pogrešan signal da se Sjedinjene države povlače iz ključnih pitanja, bez obzira da li se radi o klimatskim klimatskim promjenama ili spriječavanju zločina. Iz perspektive prethodnih administracija I drugih, I republikanaca I demokrata, vidimo da će to negativno utjecati na američke interese u svijetu, to će ići u pogrešnom pravcu, kaže Jonathan Katz.

Ali Heather Nauert je jučer rekla ekskluzivno za Glas Amerike da će Ured za globalnu pravdu ostati otvoren pri State departmentu, I da će se njegov rad nastaviti, iako će se mandat njegovog trenutnog specijalnog koordinatora Todda Buchwalda, okončati.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG