Linkovi

Tigrova supruga - prvi roman američke spisateljice Tee Obreht


Tigrova supruga - prvi roman američke spisateljice Tee Obreht
Tigrova supruga - prvi roman američke spisateljice Tee Obreht

Spisateljica rođena prije 25 godina u Beogradu vješto manevrira između stvarnog i fantastičarskog, a njeno pripovijedanje karakteriziraju jasnoća i strast.

Mlada američka spisateljica Tea Obreht rođena je u Beogradu, a od svoje 12 godine živi u Sjedinjenim Državama. Dosad je objavljivala u najuglednijim američkim časopisima, kao što su Newyorker, Harper's, Atlantic, New York Times i Guardian, a Newyorker ju je prošle godine svrstao među 20 izuzetnih američkih pisaca mlađih od 40 godina. Ovaj tjedan objavila je svoj roman prvijenac Tigrova supruga čija se radnja događa u jednoj neidentificiranoj zemlji bivše Jugoslavije.

U jednu balkansku zemlju koja se oporavlja od nedavnog rata stiže mlada liječnica Natalia na dragovoljni rad u jedno sirotište. Kako se privikava na novu okolinu, zajedno sa svojom prijateljicom Zorom, počinje posvuda oko sebe otkrivati drevna praznovjerja i tajnovitost. Istovremeno glavna junakinja, koja pripovijeda roman u prvom licu, sučeljena je s neobičnim okolnostima koje okružuju smrt njenog djeda s kojim je razvila vrlo blizak odnos još kao djevojčica. Nakon djedove smrti Natalia se vraća u selo u kojem je rođena. Tu sazna za narodnu priču o jednom tigru koji je pobjegao iz zoološkog vrata u gradu nakon njemačkog bombardiranja i terorizirao selo, te o stvorenju koje je navodno bila njegova supruga – jednu gluhu i nijemu ženu.

Autorica Tea Obreht kaže kako je to selo postalo ključni moment njenog romana već na samom početku, ali da je više o seoskom životu saznala kasnije: "Saznala sam o tome na jedan neobičan i neočekivan način. To je selo bilo u romanu od početnih verzija. Ali tek kad sam posjetila Srbiju i Hrvatsku u ljeto 2009. godine gdje sam istraživala građu za non-fiction tekst Sumrak vampira koji je objavljen u časopis Harper's, poprimilo je stvarnu dimenziju. Otišla sam tamo tražeći mitove o vampirima u malim selima i tu sam stekla iskustvo iz prve ruke o tome kako je to kad obilazite od vrata do vrata i ljudima postavljate neugodna pitanja o povijesti njihova sela. Tad sam po prvi put shvatila prirodu zatvorenosti nekog sela, ali i prirodu otvorenosti sela i kako ona mogu tu otvorenost proširiti i na potpune strance. Uz to što sam skupila materijale za spomenuti tekst, to iskustvo je izvršilo veliki utjecaj na treću verziju mog romana."

Natalia u knjizi kaže da se "sve što je nužno za razumijevanje njegov djeda" nalazi u dvije priče – one o tigrovoj supruzi i druge koja se s njome isprepliće o Besmrtnom čovjeku. Tea Obreht vješto manevrira između stvarnog i fantastičarskog, a njeno pripovijedanje karakteriziraju jasnoća i strast. Ipak ona uspijeva ispripovjediti isprepletene priče u romanu bez suvišnog prosuđivanja ili sentimentalnosti. U Tigrovoj supruzi autorica pokazuje da se često, kad životne okolnosti postanu nepodnošljive, okrećemo pričama. A u takvim trenucima istina i stvarnost postaju manje važne od mitova koje stvaramo.

Tea Obreht čita kraći ulomak svog romana.

"Rat je sve izmijenio. Jednom razdvojeni, dijelovi koji su nekoć činili našu staru zemlju više nisu sa sobom nosili karakteristike koje su službeno predstavljale njihove pojedinačne dijelove u cjelini. Prije zajedničke stvari - kao što su povijesne znamenitosti, pisci, znanstvenici, povjesničari – sad je trebalo razvrstati u skladu s njihovim novim vlasnicima. Onaj nobelovac više nije naš, već njihov. Imenovali smo aerodrom po nekom, našem ludom izumitelju, a on više nije dio naše zajednice. I sve to dok smo sami sebi govorili da će se sve naposljetku vratiti u normalu."

A ono što autorica kaže u svojoj knjizi da su dočekali jest "iluzija normalnosti, ali nikad mir".

Roman prvijenac Tee Obreht Tigrova supruga objavila je izdavačka kuća Random House.

XS
SM
MD
LG