Linkovi

TI BiH: Zloupotreba pacijenata u predizbornoj kampanji. Podnesena prijava.


Transparency International BiH
Transparency International BiH

Transparency International u BiH (TI BiH) je podnio prijavu Agenciji za zaštitu ličnih podataka (AZLP) zbog zloupotrebe ličnih podataka lica koji se predstavljaju kao „prijatelji doktora Vlade Đajića“, kandidata Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na predstojećim izborima.

Naime, ova lica pozivaju građane, koji su kao pacijenti ostavili svoje lične podatke na pregledima Centra za prevenciju moždanog udara, da izađu na izbore i daju podršku kandidatu Vladi Đajiću, saopštio je TI BiH.

Na ovaj način prekršen je Zakon o zaštiti ličnih podataka, kao i Zakon o zdravstvenoj zaštiti koji propisuje da pacijent ima pravo na povjerljivost ličnih informacija koje je saopštio nadležnom doktoru.

Takođe, postoje i osnovi sumnje da je tako počinjeno i krivično djelo Neovlašćeno korišćenje ličnih podataka koje predviđa Krivični zakonik Republike Srpske.

Veliki broj građana je na besplatnim zdravstvenim pregledima Centra za prevenciju moždanog udara ostavio svoje lične podatke, uključujući i brojeve telefona, dajući svoj pristanak na njihovo korišćenje u zdravstvene svrhe, ali ne i u svrhe izborne promocije.

TI BiH je zbog osnova sumnje da su lični podaci pacijenata dalje neovlašteno korišteni u svrhe zbog kojih nisu prikupljeni podnio krivičnu prijavu Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci.

TI BiH upozorava da je ovo još jedan primjer u izbornoj kampanji da pojedini kandidati, ili lica koja ih podržavaju, ne prezaju od kršenja propisa i najbeskrupuloznijih metoda, koja uključuju i zloupotrebu pacijenata, sve sa ciljem ostvarenja političkih interesa.

XS
SM
MD
LG