Linkovi

SAD: Dan zahvalnosti prerasta u „praznik“ kupovine


Kupci u dugačkim redovima - sada tipičan prizor i na Dan zahvalnosti
Kupci u dugačkim redovima - sada tipičan prizor i na Dan zahvalnosti

Trgovački lanci odluke o radu na Dan zahvalnosti pravdaju olakšavanjem kupovine za kupce. Velike gužve i potrošačka nervoza, po mnogim anketama, nisu suština Thanksgiving Day-a

Posljednji četvrtak u novembru u Sjedinjenim Američkim Državama je praznik - Thanskgiving Day, Dan zahvalnosti. To je, prije svega, dan okupljanja porodica i izražavanja zahvalnosti za sve ono dobro i lijepo u svakodnevnom životu. Dan zahvalnosti je i dan dijeljenja onih koji imaju više, sa svima onima prema kojima su svakodnevne životne okolnosti manje naklonjene. Na trpezi se tradicionalno nalazi pečena curka i pita od tikve. Sinoć su predsjednik Obama i njegova obitelj dijelili hranu onima koji dolaze u jedan vašingtonski centar koji čiromašnima pomaže hranom, odjećom i drugim uslugama.

Jutro poslije Dana zahvalnosti decenijama bilo je nezvanično, ali praktično, početak praznične kupovne sezone koja traje do kraja godine. Više to nije tako. I trgovinski lanci i kupci do te tradicije iz godine u godinu sve manje drže. Trka za profitom i povoljnijim cijenama počinje posljednjih godina, svake godine, sat, dva, tri... ranije. Sada su mnoge robne kuće otvorene tokom cijelog prazničnog dana:

"Shvatam obje strane. Ja osobno želim kupiti po nižim cijenama i zato i danas izlazim i kupujem" - kaže jedna Amerikanka.

Mnogi prodavači koji moraju raditi na praznik nisu nimalo zadovoljni. Donna Fisher, prodavačica lanca Kmart, mora da radi, inače slijede konzekvence. Smatra to nije fer:

"Nemam izbora. To me duboko pogađa. Zaista duboko pogađa gledati tu trku za novcem. To nije suština Dana zahvalnosti."

Njena kćerka Jilian pokrenula je online peticiju kojom traži od poslovodstva Kmart-a da prodavci na Dan zahvalnosti ne rade, da mogu biti sa svojim porodicama. Peticiju je potpisalo više hiljada Amerikanaca. Jedan od njih krako kaže:

"To je nacionalni praznik i svi bi trebalo da ga slavimo."

Rad na državni praznik plaća se više. Odluku raditi ili ne raditi na Dan zahvalnosti trebalo bi, ipak, ostaviti radnicima smatraju mnogi Amerikanci:

"Dodatna zarada dobro dođe, ali to bi trebalo da bude stvar dobrovoljnog izbora, a ne prisile i zahtjeva da se radi na današnji dan."

Poslovodstva velikih trgovačkih lanaca odluke o radu na Dan zahvalnosti pravdaju olakšavanjem kupovine za kupce. Velike gužve i potrošačka nervoza, po mnogim anketama, nisu vrijedni ušteda i izgubljenog vremena u satima dok Dan zahvalnosti traje. Nezvanično, Stephen Brobeck, predstavnik Nacionalne asocijacije potrošača, kaže da bi početak praznične sezone kupovine trebalo vratiti na jutarnje sate nakon Dana zahvalnosti:

"Ne znam da li većinu Amerikanaca brine, da li ih ljuti, sadašnja praksa. Ja sam osobno nezadovoljan jer je milionima Amerikanaca, prodavaca u radnjama i kupaca u dugačkim redovima i gužvama, blagoslov Dana zahvalnosti narušen i uskraćen."

Amerikanci će ove sezone prazničke kupovine potrošiti, kako se procjenjuje, 600 milijardi dolara, što bi bilo oko 4 procenta više nego prije godinu dana. Kmart je samo jedan od lanaca sa duge liste onih čije su prodavnice cijeli dan otvorene. Kupci su danas, na ovogodišnji Dan zahvalnosti, mogli kupovati i prodavnicama Macy's-a i Wallmart-a, najvećeg svjetskog trgovačkog lanca.

SAD: Dan zahvalnosti prerasta u „praznik“ kupovine
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00

XS
SM
MD
LG