Linkovi

Dan Zahvalnosti u Sjedinjenim Državama


Dan Zahvalnosti u Sjedinjenim Državama
Dan Zahvalnosti u Sjedinjenim Državama

U četvrtak, 25 novembra, se u Sjedinjenim Državama, kao i svakog 4. tog četvrtka u novembru, proslavlja veliki američki praznik Dan Zahvalnosti. Tom je priliko, po staroj tradiciji, predsjednik Barak Obama, u pratnji kćeri Malie i Sashe, danas podario pomilovanje jednom paru ćurki spasavši tako ove ptice da ne postanu dio tradicionalne praznične trpeze. Na godišnjoj ceremoniji u Ružičnjaku Bijele kuće uoči Dana zahvalnosti, Obama je pomilovao ćurku po imenu Apple tešku dvadesetak kilograma. Poslije nedavnog teškog izbornog poraza demokrata, Obama je u šali rekao da je vrlo zadovoljan što može da spriječi bar jednu katastrofu u novembru. Apple i njena drugarica Cider živjeće u okolini Washingtona, na imanju prvog predsjednika Sjedinjenih Država Georga Washingtona, gdje će „nastupati“ u okviru božićnog programa do januara. Predsjednik Obama je sa porodicom nešto kasnije odnio druge dvije ćurke u lokalnu humanitarnu organizaciju koja prikuplja hranu i odjeću za siromašne. Predsjednik je istakao da je gest davanja istinski smisao Dana zahvalnosti.

Veliki broj Amerikanaca , njih na milione, tradicionalno putuje pred Dan Zahvalnosti da bi praznik proveli sa širom obitelji i rpijateljima, iako , prema ispitivanjima javnog mnijenja, ovoga pranika mnogi strahuju kako od mučnih mjera sigurnosti na aerodromima, tako i od stračnih gužvi na auto cestama, upravo zato jer će mnogi pokušati izbjeći avione...

1863. godine je tadašnji američki predsjednik Abraham Lincoln izdao proklamaciju kojom se zadnji četvrtak u novembru mjesecu obilježava kao Dan zahvalnosti za blagoslove koje čovjek ima. Inače, stvarni korijeni ovog jesenjeg blagdana potječu iz 1621. godine, kada su engleski naseljenici u koloniji na području današnje savezne države Massachusetts, održali prvu gozbu nakon prve dobre žetve u novoj zemlji, koju su postigli uz pomoć Indijanaca.

XS
SM
MD
LG