Linkovi

BiH: Pritvor za osumnjičenog za planiranje terorističkog napada na džamiju


Arhivska ilustracija
Arhivska ilustracija

Sud Bosne i Hercegovine je na osnovu prijedloga Tužilaštva BiH odredio jednomjesečni pritvor Mirzi Kapiću kojeg je ranije uhapsila Državna agencija za istrage i zaštitu zbog kontaktiranja s pripadnicima radikalnih struktura tzv. Islamske države i planiranje terorističkog napada na džamiju u BiH.

Prema navodima Tužilaštva osumnjičeni Mirza Kapić je uhapšen zbog kontaktiranja sa pripadnicima ISIL-a i planiranja terorističkog napada na islamski vjerski objekat u BiH.

Kapić je rođen 1980. godine u Banja Luci, nastanjen u Zenici, državljanin BiH, a ranije je osuđivan za kazneno djelo povezano sa terorizmom i boravkom na stranim ratišitima.

Nakon ispitivanja osumnjičenog, tužitelj Odsjeka za terorizam Tužiteljstva BiH, uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora.

Kapić je uhapšen u akciji državnog tužilaštva i Agencije za istragu i zaštitu (SIPA) a po nalogu Suda Bosne i Hercegovine.

U obrazloženju za pritvor tužilaštvo je navelo:

"Osumnjičeni je pod istragom i tereti se da je proteklog mjeseca, putem elektronskih kanala komunikacije, mobilnog telefona i kompjutera, koristeći aplikacije za komunikaciju, ostvarivao kontakt sa osobama koje podržavaju radikalne pokrete i strukture pomagača tzv. “ISIL-a”, te je u prepiskama izrazio želju da izvrši napad eksplozivom na jednu džamiju u BiH, koncem mjeseca srpnja / jula ove godine, te je od navedenih osoba tražio smjernice za proizvodnju eksplozivne naprave sa detonatorom putem mobilnog telefona, izražavajući namjeru da napadne učenjake Islamske zajednice koji objavljuju proglase protiv mudžahedina i koji prijavljuju pristalice radikalnih pokreta i “ISIL-a”, agencijama za provedbu zakona u BiH."

U daljem planiranju i izvršenju kaznenog djela, spriječen je akcijom SIPA i Tužiteljstva BiH, a prilikom pretresa zaplijenjeni su elektronski uređaji, koje je koristio osumnjičeni i koji će biti predmet detaljnog vještačenja.

Tužilaštvo smatra da je pritvor neophodan zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi, osumnjičeni mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponovo počiniti kazneno djelo ili dovršiti započeto.

Kapić je ranije osuđen zbog pridruživanja stranim paravojnim i parapolicijskim organizacijama na području Sirije, odnosno za kazneno djelo povezano s terorizmom i boravkom na stranim ratištima na godinu i deset mjeseci zatvora.

XS
SM
MD
LG