Linkovi

Sedam osoba osuđeno zbog pridruživanja Islamskoj državi i nelegalnog držanja oružja


Na visinu kazne utjecao period proveden u Siriji, ponašanje nakon povratka i tokom suđenja, kao i porodične prilike
Na visinu kazne utjecao period proveden u Siriji, ponašanje nakon povratka i tokom suđenja, kao i porodične prilike

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) je osudio danas sedam osoba na ukupno 12 godina i pet mjeseci zatvora zbog pridruživanja terorističkim organizacijama Islamske države u Siriji i nedozvoljenog držanja oružja.

Nepravosnažnom presudom osuđeni su Enes Mešić, Jasmin Jašarević, Salko Imamović, Adem Karamuja, Samir Hadžalić, Ibrahim Delić i Mirza Kapić.

Svi se brane sa slobode, a Sud BiH produžio im je zabranu napuštanja zemlje do upućivanja u zatvor ili druge odluke. Pored tužioca i branilaca, na objavu presude je došao jedino Delić. Dolazak nije obavezan.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Mešić je osuđen na tri godine zatvora, Karamuja na dvije, Deliću je izrečena godina i 11 mjeseci, Kapiću godina i deset mjeseci zatvora, Jašarević i Imamović su presuđeni na po godinu i četiri mjeseca, a Hadžalić na godinu.

Delić i Kapić su osuđeni i za nedozvoljeno držanje oružja, a kazna je objedinjena.

Avionom za Istanbul

Mirsad Strika, predsjedavajući Sudskim vijećem, obrazložio da je na visinu kazne utjecao period proveden u Siriji, ponašanje nakon povratka u BiH i tokom suđenja, kao i porodične prilike.

On je kazao da iz dokaza proizilazi da su osuđeni otišli u Siriju i priključili se jedinicama Islamske države i borili se protiv režima Bashara al-Asada, predsjednika Sirije. Osim Imamovića, koji je u Siriju otputovao 2014. godine, ostali su to, kako je obrazloženo u presudi, učinili godinu ranije.

Strika je pojasnio da su putovali avionom iz Sarajeva za Istanbul, te ilegalno prelazili tursko-sirijsku granicu.

Prema riječima Strike, osuđeni su u izjavama za vrijeme istrage kazali da je namjera odlaska bila da se bore protiv režima Asada. On je rekao da to dokazuje i njihova komunikacija putem skype-a, sms poruka, kao i fotografije pronađene u računarima i mobitelima.

Odbrana je najavila žalbu na presudu. Senad Bilić je rekao kako nije sporno da je njegov klijent Jašarević boravio u Siriji, već da se borio na strani Islamske države. Kako je pojasnio, Jašarević se priključio jedinici koja ni danas nije stavljena na listu terorističkih organizacija.

Suđenje je trajalo blizu 11 mjeseci, a tokom postupka krivicu su priznali Emin Hodžić, Fatih Hasanović i Fikret Hadžić, nakon čega su osuđeni na po godinu zatvora.

XS
SM
MD
LG