Linkovi

Najopasnije prijetnje predstojećim Olimpijskim igrama u Parizu - fizičke prirode


Francuski žandarm prolazi pored logotipa Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Parizu 2024. ispred Narodne skupštine u Parizu, 2. maja 2024.
Francuski žandarm prolazi pored logotipa Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Parizu 2024. ispred Narodne skupštine u Parizu, 2. maja 2024.

Postoje nova upozorenja o potencijalnim napadima koji imaju za cilj ometanje predstojećih Ljetnih olimpijskih igara u Parizu, uključujući potencijal za još terorističkih zavjera poput one koju su prošle sedmice poremetili francuski zvaničnici.

U izvještaju koji je u utorak objavila firma za cyber sigurnost Recorded Future navodi se da će, uprkos velikoj vjerovatnoći cyber napada, najveći rizik za Igre u Parizu dolaziti od ličnih prijetnji umjesto iz cyber prostora.

Procjenjujemo da prijetnje fizičke sigurnosti – uključujući terorizam, nasilni ekstremizam, građanske nemire i ometajuće proteste – predstavljaju najveći rizik od štete i poremećaja”, navodi se u izvještaju Insikt grupe Recorded Future.

Teroristi i nasilni ekstremisti – posebno pristalice IS [Islamske države] i Al-Qaide u Francuskoj i susjednim evropskim zemljama – gotovo sigurno će nastaviti da planiraju i podstiču nasilne napade usmjerene na Olimpijske igre u Parizu”, dodaje se u izvještaju. “Iako će opsežna sigurnosna infrastruktura za ovaj događaj učiniti uspješan napad s masovnim žrtvama vrlo malo vjerovatnim.

Pripadnik Interventne grupe francuske nacionalne žandarmerije (GIGN) učestvuje u vježbi, u sklopu priprema za predstojeće Olimpijske igre u Parizu 2024., u blizini Pariza, 26. aprila 2024. godine.
Pripadnik Interventne grupe francuske nacionalne žandarmerije (GIGN) učestvuje u vježbi, u sklopu priprema za predstojeće Olimpijske igre u Parizu 2024., u blizini Pariza, 26. aprila 2024. godine.

Upozorenje Insikt grupe dolazi pošto su francuske vlasti već najavile razbijanje najmanje dvije terorističke zavjere usmjerene na predstojeće Igre.

Krajem aprila, francuske antiterorističke snage uhapsile su 16-godišnjaka iz grada Marignijea nakon što je na društvenim mrežama objavio da planira da napravi pojas od eksploziva i da umre kao bombaš samoubica na olimpijskom mjestu.

A samo prošle sedmice, francuski sigurnosni zvaničnici uhapsili su 18-godišnjaka, optužujući ga da je planirao napad u ime IS-a na stadionu Geoffroy-Guichard u Saint-Etienneu.

Osim toga, Insikt Group upozorava da IS ispumpava propagandu, "pozivajući svoje pristalice da ponove seriju terorističkih napada u Parizu iz novembra 2015. koji su uključivali samoubilački bombaški napad na Stade de France - glavnom mjestu održavanja Olimpijskih igara u Parizu 2024.".

I dok još nema uvjerljivih dokaza o bilo kakvoj zavjeri velikih razmjera protiv predstojećih Olimpijskih igara, teroristička grupa podstiče pristalice širom Zapadne Evrope da izvedu napade koristeći veze putem interneta i društvenih medija.

Američki zvaničnici dalje upozoravaju da je afganistanska podružnica grupe IS, poznata kao IS-Khorasan ili ISIS-K, razvijala zamah od svojih smrtonosnih napada na Kerman u Iranu u januaru i na koncertnu dvoranu u Moskvi u martu.

Vidimo kako se mreža ISIS-a na neki način ponovo naseljava nakon perioda uznemirenosti“, upozorila je direktorica Nacionalnog centra za borbu protiv terorizma Christine Abizaid tokom sigurnosnog foruma prošlog mjeseca u Dohi.

Ova sposobnost globalnog preduzeća ISIS-a, čak i bez teritorijalne čvrstoće, sposobnost da se virtuelno dopre do mreže pristalica, od kojih će neki sprovoditi napade, prilično je zabrinjavajuća“, rekla je ona, nazvavši sposobnost ISIS-K da se ponovo uspostavi sama u Afganistanu “vjerovatno najznačajnija dodatna sposobnost koju smo vidjeli za globalnu mrežu ISIS-a u posljednje tri godine.”

Također postoji zabrinutost da bi drugi ekstremisti mogli biti motivirani tekućim ratom u Gazi između Izraela i Hamasa.

U izvještaju Insikt grupe od utorka se potencijalni napadi usmjereni na Izraelce ili Amerikance zbog rata u Gazi nazivaju "veoma malo vjerojatnim, ali u okvirima mogućnosti".

Grupe povezane s Iranom, uključujući libanonsku terorističku grupu Hezbolah ili pristalice raznih palestinskih terorističkih organizacija, "vjerovatno bi gledale na Olimpijske igre u Parizu kao na atraktivno mjesto", navodi se u izvještaju, iako se naglašava da nisu identificirali nikakve obavještajne podatke koji sugeriraju da se takve grupe spremaju za čin.

Cyber prijetnje

Pored mogućnosti da različite grupe pokušaju da izvrše fizičke napade na Igrama u Parizu, Insikt grupa upozorava da će hakeri, koji ponekad rade za kriminalne poduhvate, a ponekad rade za druge zemlje, vjerovatno ciljati na Olimpijske igre.

Cyber pretnje Olimpijadi uključuju razorne cyber napade različitih haktivističkih grupa, kao i napade na ransomware, cyber špijunažu i operacije uticaja.

Rusija, Kina i Iran će vjerovatno iskoristiti mamce ili infrastrukturu za krađu identiteta na temu Olimpijskih igara za obavljanje špijunskih aktivnosti tokom Olimpijskih igara u Parizu“, navodi se u izvještaju.

Mreže sa sjedištem u Rusiji, Iranu i Azerbejdžanu će vjerovatno raditi otvoreno i prikriveno na pojačavanju narativa koji su kritični prema Francuskoj, NATO-u i Izraelu”, navodi se u izvještaju.

XS
SM
MD
LG