Linkovi

Teorije zavjere ponovo "buknule" poslije novog izvještaja o porijeklu kovida


Novi 3D model koronavirusa
Novi 3D model koronavirusa

Porijeklo kovida 19 i dalje nije definitivno ustanovljeno. Tri godine poslije početka pandemije, još nije jasno da li je virus koji izaziva bolest "pobjegao" iz laboratorije u Vuhanu, ili se prenio na ljude sa životinja.

Međutim, jedna stvar je poznata: kada je riječ o dezinformacijama o kovidu 19, svaki novi izvještaj o porijeklu virusa brzo izazove skliznuće i povratak na širenje neprovjerenih i obmanjujućih tvrdnji o virusu, vakcinama i maskama, koje kruže od početka pandemije.

To se opet dogodilo ove nedelje, pošto je američki Sekretarijat za energetiku potvrdio da je u jednom klasifikovanom izvještaju utvrđeno, uz ogradu "sa malim stepenom povjerenja", da je virus pobjegao iz laboratorije. U roku od nekoliko sati, na internetu su sve više počele da se pominju teorije zavjere o kovidu 19, a mnogi komentatori su isticali da je klasifikovani izvještaj dokaz da su sve vrijeme bili u pravu.

Daleko od toga da je definitivan, izvještaj Sekretarijata za energetiku je samo najnoviji u nizu pokušaja naučnika i zvaničnika da ustanove porijeklo virusa, koji je do sada usmrtio najmanje 7 miliona ljudi, od kada je prvo otkriven u gradu Vuhanu u centralnom dijelu Kine, krajem 2019.

Izvještaj nije javno objavljen, i zvaničnici u Vašingtonu naglašavaju da različite američke agencije nisu saglasne o porijeklu virusa. U utorak je direktor FBI-ja Kristofer Rej izjavio da FBI "već duže vrijeme" procjenjuje da je pandemija najvjerovatnije nastala kao posljedica "potencijalnog incidenta u laboratoriji u Vuhanu".

Međutim, drugi u američkoj obavještajnoj zajednici se ne slažu, i ne postoji konsenzus. Mnogi naučnici vjeruju da je najvjerovatnije objašnjenje da je koronavirus, koji izaziva kovid 19, prešao sa životinja na ljude, vjerovatno na pijaci Huanan u Vuhanu, što je scenario koji potkrepljuju brojne studije i izveštaji. Svjetska zdravstvena organizacija ističe da, dok je životinjsko poreklo virusa i dalje najverovatnije, treba dodatno ispitati mogućnost da je virus procurio iz laboratorije, i ona se još ne može isključiti.

Ljudi treba da budu otvorenog uma u odnosu na dokaze koji su korišteni u procjeni Sekretarijata za energetiku, smatra virusolog Angela Rasmusen. Međutim, ona kaže da bez procjene dokaza koji se nalaze u tom klasifikovanom izvještaju, nema razloga da se osporavaju zaključci da se virus prirodno prenio sa životinja na ljude.

“Možemo da znamo, i znamo šta pokazuju naučni dokazi", napisala je Rasmusen na Tviteru. "Raspoloživi dokazi i dalje pokazuju prelivanje infekcije sa životinja na ljude na pijaci Huanan".

Mnogi od onih koji se pozivaju na izvještaj kao dokaz, međutim, po svemu sudeći nisu mnogo zainteresovani za dokaze. Oni koriste izvještaj da bi tvrdili kako su stručnjaci griješili i kada su u pitanju bile maske i vakcine.

Zatvaranje škola je bilo neuspješna i katastrofalna politika. Maske nisu efikasne, i čak su štetne", piše u tvitu koji je pročitan najmanje 300.000 puta od nedelje. "Kovid je došao iz laboratorije. Sve što su skeptici govorili je tačno".

Ukupan broj pominjanja kovida 19 je počeo da raste pošto je Wall Street Journal objavio priču o izvještaju Sekretarijata za energetiku u srijedu. Od tada, pominjanje različitih teorija zavjere u vezi sa kovidom 19 je drastično poraslo, prema analizi koju je sprovela grupa za analizu medija "Zignal labs" iz San Franciska, i podijelila sa agencijom AP.

ARHIVA - Vakcine protiv kovida pripremaju se u jednoj klinici u Los Anđelesu, 28. oktobra 2022. (Foto: AP/Mark J. Terrill)
ARHIVA - Vakcine protiv kovida pripremaju se u jednoj klinici u Los Anđelesu, 28. oktobra 2022. (Foto: AP/Mark J. Terrill)

Dok je teorija da je virus izašao iz laboratorije kružila internetom od početka pandemije, pominjanje te teorije je skočilo za 100.000% u 48 sati od kad je objavljen izvještaj Sekretarijata za energetiku, prema analizi Zignala, koji pregleda sadržaje na društvenim mrežama, blogovima i drugim sajtovima.

Mnoge od teorija zavjere protivriječe jedna drugoj, kao i nalazima iz izvještaja Sekretarijata za energetiku. Članica Predstavničkog doma Mardžori Tejlor Grin, republikanka iz Džordžije, nazvala je kovid 19 "biološkim oružjem iz Kine, koje je napravio čovjek". Jedan od njenih pratilaca na Tviteru je brzo iznio suprotnu tvrdnju. "Virus je napravljen u Ukrajini", odgovorio je.

Pošto još ima toliko pitanja o svjetskom događaju koji je odneo tako mnogo života i poremetio još više njih, uopšte nije iznenađujuće što kovid 19 i dalje može da izazove toliko gnjeva i pogrešnih informacija, ističe Bret Šefer iz Saveza za čuvanje demokratije, organizacije sa sjedištem u Vašingtonu koja prati propagandu različitih vlada o kovidu 19.

Pandemija je svima poremetila život. Mislim da intenzitet osjećanja prema kovidu neće skoro proći", kaže Šefer. "I svaki put kada se pojavi nešto novo, to udahne novi život tim frustracijama i nezadovoljstvima, stvarnim ili imaginarnim".

Zvaničnici kineske vlade ranije su koristili svoje naloge na društvenim mrežama da podstaknu teorije zavjere protiv SAD, uključujući neke koje nagovještavaju da su same Sjedinjene Države napravile virus kovida 19, i "podmetnule" ga Kini.

Do sada, nisu posebno glasno reagovali na izvještaj Sekretarijata za energetiku. U svom zvaničnom odgovoru, kineska vlada je odbacila procjenu američke agencije kao pokušaj da se politizuje pandemija. Na internetu, kineska mreža propagande i dezinformacija je bila uglavnom tiha, sa izuzetkom nekoliko objava u kojima je kritikovan ili ismijavan izvještaj Sekretarijata za energetiku.

“NAJNOVIJA VIJEST", napisao je na Tviteru "jutjuber" koji podržava Kinu. "Sada mogu da objavim, 'sa malo povjerenja', da je pandemija Kovida počela kada je virus procurio sa laptopa Huntera Bidena" - konstatovao je, što je aluzija na istragu koju republikanci u američkom Kongresu vode protiv sina predsjednika Bidena.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG