Linkovi

Direktor FBI: Curenje iz kineske laboratorije vjerovatno izazvalo pandemiju COVID-a


Direktor Federalnog istražnog biroa Christopher Wray
Direktor Federalnog istražnog biroa Christopher Wray

Direktor FBI-ja Christopher Wray rekao je u utorak da je agencija procijenila da je curenje iz laboratorije u Wuhanu u Kini vjerovatno izazvalo pandemiju COVID-19.

"FBI već duže vrijeme procjenjuje da je porijeklo pandemije najvjerovatnije potencijalni laboratorijski incident u Wuhanu", rekao je Wray za Fox News.

Njegovi komentari uslijedili su nakon izvještaja Wall Street Journala u nedjelju u kojem je američko ministarstvo energetike ocijenilo u "izvještaju niskog povjerenja" da je pandemija rezultat nenamjernog curenja iz laboratorije u Kini.

Četiri druge agencije, zajedno s nacionalnim obavještajnim odborom, i dalje procjenjuju da je pandemija vjerovatno rezultat prirodnog prenosa, a dvije su neodlučne, piše Žurnal.

Glasnogovornik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby rekao je u ponedjeljak da američka vlada nije postigla konačan zaključak i konsenzus o porijeklu pandemije.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova, zamoljeno da prokomentariše izvještaj Wall Street Journala, što su potvrdili i drugi američki mediji, pozvalo se na izvještaj WHO-Kina koji ukazuje na prirodno porijeklo pandemije, a ne na curenje iz laboratorija.

Wray je rekao da ne može podijeliti mnoge detalje procjene agencije jer su povjerljivi.

On je optužio kinesku vladu da "čini sve što je u njenoj moći da pokuša da osujeti i zamagli" napore Sjedinjenih Država i drugih da saznaju više o poreklu pandemije.

XS
SM
MD
LG