Linkovi

Teoretičar zavjere proglašen krivim za napad na supruga Nancy Pelosi


Paul Pelosti, suprug bivše predsjedavajuće Predstavničkog doma Nancy Pelosi. (Foto: AP/Noah Berger)
Paul Pelosti, suprug bivše predsjedavajuće Predstavničkog doma Nancy Pelosi. (Foto: AP/Noah Berger)

Čovjek koji je upao u kuću bivše predsjedavajuće Predstavničkog doma Nancy Pelosi, u pokušaju da je otme, i napao njenog supruga Paula čekićem u četvrtak je proglašen krivim.

David DePape, desničarski teoretičar zavjere, udario je Paula Pelosija čekićem u glavu 28. oktobra 2022. godine, dok je njegova supruga - koja je u tom trenutku i dalje bila predsjedavajuća donjeg doma američkog Kongresa - bila u Washingtonu.

Federalna porota u San Franciscu proglasila je DePapea krivim za pokušaj otmice i napad na člana porodice federalnog zvaničnika.

Prema federalnim smjernicama, za to krivično djelo mogla bi da mu bude izrečna kazna od 20 do 30 godina zatvora.

Protiv DePapea je još podignuta optužnica za pokušaj ubistva, pred državnim sudom Kalifornije, po kojoj bi mogao da bude osuđen na 13 godina zatvora.

Nancy Pelosi se u saopštenju zahvalila na podršci i poručila da se njen suprug i dalje oporavlja.

"Porodica Pelosi je veoma ponosna na tatu (Paula), koji je pokazao izuzetnu pribranost i hrabrost tokom napada prije godinu i u sudnici ove nedjelje", navodi se u saopštenju.

Paul Pelosi je bio u bolnici nekoliko dana, sa povredama glave. Tokom svjedočenja, rekao je da je pokušavao da ne proživljava ponovo taj slučaj i da je izbjegavao i da pogleda snimak napada, ali da se sjeća da se probudio na podu "u lokvi krvi".

Odbrana je tvrdila je tokom suđenja da DePape nije počinio federalno krivično djelo zato što ga na napad nisu podstakle zvanične dužnosti Nancy Pelosi na položaju predsjedavajuće. Stav Odbrane je da je DePapea čvrsta vjera u niz teorija zavjere motivisala da napada bogatu i moćnu vladajuću klasu.

Prema dokazima, DePapea su motivisale desničarske teorije zavjere, prihvatao je laži koje je širio QAnon, i dovodio u pitanje Holokaust, a podsticale su ga i političke optužbe na račun sina predsjednika Joe Bidena, Huntera, i milijardera Georgea Sorosa.

DePape je poroti rekao da je želio da kidnapuje Nancy Pelosi, da je ispita i slomi joj koljena ako bude lagala. Međutim, kada je provalio u kuću, našao je njenog supruga kako spava u krevetu. DePape je naveo da je napao Pelosija, koji je tada imao 82 godine, zato što mu je propao prvobitni plan.

"Nije mi bio meta i žao mi je što je povrijeđen", rekao je on.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG