Linkovi

Teoretičar zavjere Alex Jones bi mogao izgubiti Infowars platformu


Alex Jones
Alex Jones

Čini se da je teoretičar zavjere i desničar Alex Jones na rubu gubitka medijske platforme Infowars koju je pretvorio u multimilionskog zarađivača u proteklih 25 godina.

Sudija u stečajnom postupku treba odlučiti hoće li likvidirati njegovu imovinu kako bi mogao platiti 1,5 milijardi dolara koje duguje za lažne tvrdnje da je pucnjava u osnovnoj školi Sandy Hook bila prevara.

Ročište je zakazano za petak ujutro na američkom stečajnom sudu u Houstonu.

Jones je pratiteljima na internetu i slušateljima na radiju govorio da je matična kompanija od Infowarsa, Free Speech Systems, na rubu zatvaranja zbog bankrota. Također ih je pozivao da preuzmu videozapise iz njegove arhive na internetu kako bi ih sačuvali i upućivao ih na novu web stranicu očeve kompanije ako žele nastaviti kupovati dodatke prehrani koje on prodaje u svojoj emisiji.

"Mislim da je vrlo tačno reći da je Infowars brod koji tone", rekao je Jones u svojoj emisiji u srijedu, dodajući kasnije da je pitanje sati ili dana kada će izgubiti kompaniju.

"Infowars će živjeti kroz sav sjajan posao koji smo obavili, sve izvještaje koje smo podnijeli, kroz to što ih spremate i dijelite, i naravno da ću se vratiti jači nego ikad", rekao je. "Ali ostat ću s brodom dok potpuno ne potone. U posljednjem trenutku ću zakoračiti na sljedeći brod."

Likvidacija bi značila da bi Jonesova imovina bila rasprodata. To bi također moglo značiti da Jones gubi vlasništvo nad nalozima na društvenim mrežama i svim autorskim pravima od kompanije Free Speech Systems, Infowars. Još nije odlučeno o konačnim detaljima. Neki od Jonesovih pristalica, uključujući bivšeg savjetnika Donalda Trumpa Rogera Stonea, sugerisali su da bi mogli pokušati kupiti Infowars.

Poruke u kojima se traži komentar uoči ročišta u petak, ostavljene su stečajnim advokatima od Jonesa i Free Speech Systems. Prema najnovijim finansijskim izvještajima na sudu, Jones ima oko 9 miliona dolara lične imovine, dok njegova kompanija ima oko 4 miliona dolara u gotovini.

Advokati porodica iz škole Sandy Hook traže likvidaciju.

"To će omogućiti porodicama iz Connecticuta da dobiju svoje presude u iznosu od 1,4 milijarde dolara sada i u budućnosti, a istovremeno će Jonesu onemogućnosti da nanese masovnu štetu kao što je činio već 25 godina", rekao je Chris Mattei, advokat porodica u slučaju iz Connecticuta.

Rođaci su rekli da su bili traumatizirani Jonesovim komentarima i postupcima njegovih pratilaca. Svjedočili su uznemiravanju i prijetnjama Jonesovih sljedbenika, od kojih su se neki lično suočili sa ožalošćenim porodicama, rekavši da se pucnjava nikada nije dogodila i da njihova djeca nikada nisu postojala.

Jedan roditelj je rekao da je neko prijetio da će iskopati grob njegovog mrtvog sina.

Jones i Free Speech Systems su prvobitno podnijeli zahtjev za zaštitu od stečaja, što bi Jonesu omogućilo da vodi Infowars. Istovremeno je porodicama plaćao prihode od svoje emisije. Ali dvije strane se nisu mogle složiti u vezi konačnog plana, a Jones je nedavno zatražio dozvolu da lični bankrot promijeni iz reorganizacije u likvidaciju.

Porodice iz Connecticuta, uključujući rođake osmero mrtve djece i odraslih, zatražile su da se odvojeni stečajni slučaj Free Speech Systems također pretvori u likvidaciju. Ali roditelji u teksaškom odijelu – čiji je šestogodišnje dijete, Jesse Lewis, umrlo - žele da se slučaj kompanije odbaci.

Advokati kompanije podnijeli su dokumente koji pokazuju podršku likvidaciji, ali advokati za Jonesov slučaj ličnog bankrota, u srijedu su podnijeli zahtjev u kojem kažu da on ne podržava taj plan i da želi da sudija odbaci slučaj kompanije.

Ako slučaj Free Speech Systems bude odbačen, kompanija bi se mogla vratiti na istu poziciju u kojoj je bila nakon što je 1,5 milijardi dolara dodijeljeno u tužbama. Napori da se naplati odšteta vratili bi se državnim sudovima u Texasu i Connecticutu.

Iako je od tada priznao da se dogodila pucnjava u Sandy Hooku, Jones je u svojim nedavnim emisijama govorio da se demokrate i "duboka država" uvjeravaju da zatvore njegove kompanije i oduzmu mu pravo na slobodu govora zbog njegovih stavova.

Također je rekao da se porodice koriste kao pijuni u zavjeri. Advokati porodica kažu da je to glupost.

Prema najnovijim finansijskim izvještajima podnesenim na stečajnom sudu, Jones ima oko 9 miliona dolara imovine, uključujući njegovu kuću od 2,6 miliona dolara u Austinu i druge nekretnine. On je naveo da njegovi životni troškovi iznose oko 69.000 dolara samo za april, uključujući oko 16.500 dolara za troškove kuće.

Free Speech Systems, koji zapošljava 44 osobe, zaradio je skoro 3,2 miliona dolara u aprilu, uključujući i prodaju dodataka ishrani, odjeće i drugih artikala koje Jones promovira u svojoj emisiji.

Porodice imaju neriješenu tužbu u Texasu kojom terete Jonesa za nezakonito preusmjeravanje i skrivanje miliona dolara. Jones je negirao optužbe.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG