Linkovi

Telefonski razgovor Blinken - Konaković: BiH potrebna efikasna, transparentna i odgovorna vlada


Antony Blinken, Državni sekretar SAD
Antony Blinken, Državni sekretar SAD

Državni sekretar Antony J. Blinken razgovarao je danas sa novim ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinom Konakovićem i čestitao mu na novoj funkciji, obavijestio je medije glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

"Sekretar Blinken i ministar vanjskih poslova Konaković razgovarali su o značaju euroatlantskih integracija za stabilnost i sigurnost na Zapadnom Balkanu, kako ojačati bilateralnu saradnju, te o potrebi izdizanja iznad stranačke politike kako bi se obnovila efikasna, transparentna i odgovorna uprava.

Sekretar je također naglasio važnost podrške Ukrajini suočenoj s brutalnim ratom Rusije i pomoći Turskoj i narodu Sirije nakon razornih zemljotresa." stoji u obavještenju iz State Departmenta.

Nakon sastanka na twitteru se oglasio i Blinken.

"Razgovarao je danas sa ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine @DinoKonakovićem o našoj kontinuiranoj podršci institucijama BiH i kako unaprijediti naše bilateralne odnose. Također smo razgovarali o ključnim reformama koje su potrebne kako bi BiH krenula naprijed na euroatlantskom putu.", objavljeno je na Blinkenovom zvaničnom profilu.

Konaković je, kaže, istakao kako je BiH zahvalna američkim partnerima za njihovo snažno zalaganje i predanost miru, sigurnosti i napretku naše zemlje.

"Prije svega, jako nam laska što smo ponovno visoko na radaru u administraciji SAD-a i što je razgovor sa Blinkenom razgovor sa jednim od najviše rangiranih američkih zvaničnika. Impresivno je koliko je on upoznat sa situacijom u BiH i vjerovatno dobro pripremljen, jako dobro prati sve što se dešava", kazao je Konaković za Klix.ba.

Istakao je da je naša država dobila niz pozitivnih signala jer je brzo formirana državna vlast i da je cilj pokušati iskoristiti momentum kako bi se država pokrenula na njenom putu kao euroatlanskim integracijama.

"Sa ovom šansom da usvajanjem nekih dokumenata iz 14 ključnih prioriteta približimo BiH Evropskoj uniji. U ovom trenutku to je manje kompleksno političko pitanje. Razgovarali smo i o opciji bilateralnih posjeta, nešto što do sada nije bilo praksa jer zvaničnici SAD-a već dugo zaobilaze BiH, znamo da smo mala zemlja, ali nam treba njihova pažnja", istakao je ministar vanjskih poslova BiH.

Sankcije SAD prema BiH u 2022.
Sankcije SAD prema BiH u 2022.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG