Linkovi

SAD: Teksas avionima šalje migrante u Chicago


Imigranti na jugu SAD
Imigranti na jugu SAD

Teksas je poslao avion s više od 120 migranata sa američko-meksičke granice u Chicago u eskalaciji autobuske operacije republikanskog guvernera Grega Abbotta koja je od prošle godine omogućila za više od 80.000 migranata besplatne vožnje do gradova pod vodstvom demokrata širom zemlje.

Prvi let, za koji je Abbottov ured rekao da je krenuo iz El Pasa i stigao u utorak, dogovoren je sedmicu nakon što je gradsko vijeće Čikaga poduzelo novu akciju zbog autobusa migranata koji su izazvali oštre kritike gradonačelnika Brandona Johnsona.

Grad je saopštio da su autobuski operateri počeli pokušavati da odvoze ljude u susjedne gradove kako bi izbjegli kazne koje uključuju novčane kazne, vuču ili zapljenu.

Autobusni operateri bi se sada mogli suočiti sa strožim kaznama u Chicagu jer ne istovaruju novopridošlice na određenoj lokaciji ili ne popune gradsku dokumentaciju. Portparol Abbotta Andrew Mahaleris rekao je u srijedu da su letovi rezultat toga što je Johnson "ciljao autobuse za migrante" iz Teksasa.

Let je poletio dan nakon što je Abbott potpisao novi zakon ove sedmice koji će policiji u Teksasu omogućiti da uhapsi migrante koji ilegalno prelaze granicu, podstičući niz agresivnih mjera koje je država poduzela u znak protesta protiv imigracione politike predsjednika Joea Bidena.

"Sve dok se predsjednik Biden ne pojača i ne obavi svoj posao da osigura granicu, Teksas će nastaviti s historijskim djelovanjem kako bi pomogao našim lokalnim partnerima da odgovore na ovu krizu koju je stvorio Biden", rekao je Mahaleris.

Bijela kuća je kritizirala let i optužila Abbotta da koristi migrante za politiku.

"Guverner Abbott opet pokazuje koliko malo pažnje ili poštovanja ima prema ljudskim bićima", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Angelo Fernández Hernández u izjavi. “Ovaj najnoviji politički trik samo doprinosi njegovom broju ekstremnih politika koje nastoje demonizirati i dehumanizirati ljude.”

Više od 23.000 migranata poslano je u Čikago autobusima u sklopu Abbottove granične misije poznate kao Operacija Lone Star, prema uredu guvernera.

Operacija vrijedna više milijardi dolara također je uključivala nizanje žilet žice duž granice, postavljanje barijera u Rio Grandeu i raspoređivanje više policajaca. U utorak je savezni žalbeni sud naredio Bidenovoj administraciji da privremeno zaustavi presijecanje žice na granici dok traje pravni spor.

Johnsonov ured nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar o letovima za njegov grad.

Pojavila se zabrinutost u vezi sa životnim uslovima i medicinskom njegom koja se pruža za tražioce azila koji stižu u Chicago, uočena smrću petogodišnjeg dječaka koji je živio u privremenom skloništu za migrante.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG