Linkovi

Teksas koristi objavu vanrednog stanja za postavljanje bova i žilet žice na američko-meksičkoj granici


Bove na rijeci Rio Grande
Bove na rijeci Rio Grande

Razvlačenje plutača veličine lopte na Rio Grandeu. Žica je nanizana preko privatnog posjeda bez dozvole. Buldožeri mijenjaju sam teren američke južne granice.

Više od dvije godine, republikanski guverner Teksasa Greg Abbott pojačava mjere kako bi spriječio migrante da uđu u SAD, pomjerajući zakonske granice uz samostalnu bravuru duž državne granice od 1.930 kilometara s Meksikom. Sada se taktika širi i unutar Teksasa.

Izvještaj državnog vojnika o policajcima koji su migrantima uskraćivali vodu na temperaturi od 37,7 Celzijusa i žicu koja je tražioce azila ostavljala krvave izazvao je nove kritike. Meksička vlada, Bidenova administracija i neki stanovnici protive se.

Abbott, koji je došao do trećeg mandata u novembru, obećavajući strože mjere na granicama, koristio je proglašenja o katastrofama kao pravni temelj za neke mjere.

Kritičari to nazivaju iskrivljenim pogledom.

"Postoji toliko mnogo načina da je ono što Teksas trenutno radi jednostavno flagrantno nezakonito", rekao je David Donatti, odvjetnik Teksaške američke unije za građanske slobode.

Abbott nije odgovorio na zahtjeve za komentar. On je u više navrata napadao graničnu politiku predsjednika Joea Bidena, tvitujući u petak da ona “ohrabruje migrante da riskiraju svoje živote prelazeći ilegalno kroz Rio Grande, umjesto da sigurno i legalno prelaze most”.

Bidenova administracija je saopštila da su ilegalni prelasci granice značajno smanjeni otkako su nova imigraciona pravila stupila na snagu u maju.

IZMJENJENA GRANICA

Ispod međunarodnog mosta koji povezuje Eagle Pass u Teksasu i Piedras Negras u Meksiku, demonstranti su se okupili u parku Shelby ovog mjeseca, uzvikujući "spasi rijeku". Nekoliko metara dalje, posade su istovarile neonsko-narandžaste bove iz prikolica parkiranih pored rampe za čamce pored Rio Grandea.

Jessie Fuentes stajao je uz zagovornike zaštite životne sredine, gledajući kako državni vojnici ograničavaju pristup vodi gdje on održava godišnju trku u kajaku. Kontejneri za otpremu i slojevi žice poređani su na obalu rijeke.

Iskusni kajakaš često je vodio klijente i učesnike trke u vodu kroz plitki kanal formiran od graničnog ostrva prekrivenog zelenilom. To je zatrpano buldožerom neplodnog zemljišta i utvrđeno žilet-žicom.

"Rijeka je federalno zaštićena rijeka od strane toliko saveznih agencija, a ja jednostavno ne znam kako se to dogodilo", rekao je Fuentes pred Gradskom vijeću Eagle Pass noć prije.

Ne zna ni gradsko vijeće.

“Osjećam kao da je državna vlast zaobišla lokalnu upravu na mnogo različitih načina. I tako sam se ponekad osjećao nemoćno”, rekao je član vijeća Elias Diaz za Associated Press.

Porodica se vidi na meksičkoj strani rijeke Rio Grande kroz žicu koju su ranije tog dana postavile trupe Nacionalne garde Teksasa na mjestu nedavnih masovnih prelazaka migranata u El Pasu, Teksas, utorak, 20. decembra 2022. (AP Photo/Giovanna Dell'Orto)
Porodica se vidi na meksičkoj strani rijeke Rio Grande kroz žicu koju su ranije tog dana postavile trupe Nacionalne garde Teksasa na mjestu nedavnih masovnih prelazaka migranata u El Pasu, Teksas, utorak, 20. decembra 2022. (AP Photo/Giovanna Dell'Orto)

Međunarodna komisija za granice voda kaže da nije bila obaviještena kada je Teksas modificirao nekoliko otoka ili rasporedio masivne bove kako bi stvorio barijeru koja pokriva 305 metara od sredine Rio Grandea, sa sidrima u koritu rijeke.

Ministarstvo pravde upozorilo je Teksas da je zid bova nezakonit i da će Bidenova administracija tužiti ako država ne ukloni zid. Abbott je u petak tvitovao da država “ima suvereno ovlaštenje da brani našu granicu”.

Plutajuća barijera također je izazvala napetost s Meksikom, koji tvrdi da ona krši sporazume. Meksički ministar vanjskih poslova je u junskom pismu zatražio od američke vlade da ukloni bove i žilet-žicu.

Fuentes se žalio zbog plutača, tvrdeći da granični prijelazi nisu obuhvaćeni Teksaškim zakonom o katastrofama.

Što se tiče riječnih ostrva, općinski ured za zemljište u Teksasu dao je pristup državnom odjelu za javnu sigurnost počevši od aprila "kako bi se obuzdala tekuća granična kriza".

“Pored toga, Generalni ured za zemljište će također dozvoliti upravljanje vegetacijom, pod uvjetom da se poštuje sve primjenjive državne i savezne regulative”, navodi se u pismu povjerenice ureda Dawn Buckingham.

Vojno odeljenje Teksasa očistilo je trsku, koju je Buckinghamov ured nazvao "invazivnom biljkom" u svom odgovoru na pitanja AP-a i promijenio krajolik, utječući na tok rijeke.

Stručnjaci za životnu sredinu su zabrinuti.

„Koliko znam, ako dođe do poplave u rijeci, mnogo je teže u Piedras Negrasu nego u Orlovom prolazu jer je to donja strana rijeke. I tako sljedeći put kada rijeka zaista poraste, pogurat će mnogo vode na meksičku stranu, čini mi se”, rekao je Tom Vaughan, penzionisani profesor i suosnivač Međunarodnog studijskog centra Rio Grande.

Fuentes je nedavno zatražio posebnu dozvolu od grada i DPS-a za navigaciju kroz svoju poznatu kajakašku rutu.

„Pošto su preusmerili vodu na ostrvo, voda teče drugačije“, rekao je Fuentes. "Mogu to osjetiti."

Država je odbila objaviti bilo kakve zapise koji bi mogli detaljno opisati utjecaj bova na okoliš ili promjene u pejzažu.

Victor Escalon, regionalni direktor DPS-a koji nadgleda Del Rio do Brownsvillea, ukazao je na deklaraciju guvernera o vanrednoj katastrofi. “Činimo sve što možemo da spriječimo kriminal, tačka. I to je posao - dodao je.

Jednom vlasniku imanja, misija DPS-a ga je oduzela iz njegove zemlje.

Godine 2021., pošto je Eagle Pass postao omiljena ruta migranata koji su prelazili u SAD, Magali i Hugo Urbina kupili su voćnjak oraha uz rijeku koji su nazvali Nebeske farme.

Hugo Urbina je radio sa DPS-om kada je agencija podigla ogradu na njegovom imanju i uhapsila migrante zbog neovlaštenog prolaska. No, odnos je postao žestok godinu dana kasnije nakon što je DPS zatražio da se na imanju na obali rijeke postavi žica.

Hugo Urbina je tražio od DPS-a da potpiše ugovor o zakupu kojim ga oslobađa odgovornosti ako žica izazove povrede. DPS je odbio, ali je i dalje postavio žicu, prebacio vozila na imanje i zatvorio kapije Urbinasa. To je graničnoj patroli odsjeklo pristup rijeci, iako ona i dalje iznajmljuje zemljište od Urbine.

“Oni rade šta god žele”, rekao je Urbina ovog mjeseca.

Farmer, republikanac, to naziva "otrovnom politikom". Kritičari to nazivaju déjà vu.

“Također vidim vrlo jaku povezanost s Trumpovom i post-Trumpovom erom u kojoj je većina imigracione politike Trumpove administracije bila agresivna i ekstremna vrlo kršeći ljudska prava, i vrlo fokusirana na iznošenje političke poente”, rekao je Aron Thorn, odvjetnik Teksaškog projekta za građanska prava.

DPS radi sa 300 vlasnika zemljišta, navodi Escalon. Rekao je da je neuobičajeno da odjel preuzima imovinu bez pristanka vlasnika zemljišta, ali agencija kaže da Zakon o katastrofama daje ovlaštenje.

Urbina je rekao da podržava napore guvernera, "ali ne na ovaj način".

„Ne idete tamo i počinjete da kršite zakon i da se vaši građani osećaju kao građani drugog reda“, dodao je.

XS
SM
MD
LG