Linkovi

Tinejdžeri najviše koriste YouTube, nastavlja se pad popularnosti Facebooka


Sedamdeset jedan odsto anketiranih tinejdžera rekli su da posećuju YouTube barem jednom dnevno. (Foto: AP)
Sedamdeset jedan odsto anketiranih tinejdžera rekli su da posećuju YouTube barem jednom dnevno. (Foto: AP)

Upotreba društvenih mreža među tinejdžerima nije mnogo opala, uprkos sve većoj zabrinutosti oko njihovog uticaja na mentalno zdravlje adolescenata, pokazalo je istraživanje Instituta za istraživanje Pew.

Ali podaci su također otkrili da otprilike svaki šesti tinejdžer opisuje upotrebu dvije platforme - YouTube i TikTok - kao „skoro konstantnu”.

Sedamdeset jedan odsto anketiranih tinejdžera su rekli da posjećuju YouTube barem jednom dnevno. Prema istraživanju, 16 odsto je opisalo njihovu upotrebu kao „skoro konstantnu”. Nešto veća grupa - 17 odsto - rekla je da skoro stalno koristi TikTok. Te brojke za Snapchat i Instagram su iznosile 14 odsto i osam odsto.

YouTube ostaje daleko najpopularnija društvena platforma među tinejdžerima, a 93 odsto je odgovorilo da ga koristi. Taj broj je pao za dva procentna poena u odnosu na 2022. Drugoplasirani su TikTok, Snapchat i Instagram, iako sva tri zaostaju za YouTubeom za 30 ili više odsto.

Prema istraživanju, tri od te četiri platforme su pokazale blagi pad u upotrebi tokom prošle godine. Izuzetak je Snapchat, koji porastao je za jedan procenat.

Upotreba Facebooka kod tinejdžera je pala na 33 odsto u 2023. sa 71 odsto u periodu 2014/15. Samo 19 odsto tinejdžera je prijavilo da svakodnevno ili češće provjerava Facebook. Samo tri odsto opisuje njihovu upotrebu kao skoro konstantnu.

Društvene mreže trpe sve više kritika zbog algoritamskih tehnika koje koriste za privlačenje i zadržavanje mlađih korisnika. U oktobru je koalicija 33 države, među kojima su New York i California, tužile Metu zbog doprinosa krizi mentalnog zdravlja mladih, navodeći da je kompanija svjesno i namjerno dizajnirala funkcije na Instagramu i Facebooku koje bude zavisnost od njenih platformi kod djece. Iz Mete su odbacili optužbe.

Istraživanje Pew sprovedeno je od 26. septembra do 23. oktobra sa 1.453 tinejdžera uzrasta od 13 do 17 godina.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG