Linkovi

Kakav je utjecaj ultrakonzervativne grupe Čajanka na Republikansku stranku?


Pismo na jednoj stranici kojeg je potpisala gotovo jedna petina članova Zastupničkog Doma bilo je presudni faktor koji je doveo do političke blokade i djelimičnog prekida rada američke vlade.

Kongres i predsjednik ne mogu da se slože oko finansiranja rada vlade, jer su Republikanci odlučni u namjeri da potkopaju predsjednikov zaštitni znak - zakon o zdravstvenoj zaštiti, sve tvrdeći da je to samo povinovanje željama njihove izborne baze.

Izvan zgrade Capitola, Washington je gotovo u tišini. Unutar zgrade – žestoka rasprava.

Demokrati podržavaju predsjednika.

Kako smo stigli dovdje? Imamo najbolju zemlju na svijetu i vrijeme je da je ponovo pokrenemo., kaže kongresmen Peter Vicslosky.

Na drugoj strani – Republikanci.

Ovaj dom stalno pravi kompromise, iznova i opet., kaže republikanac Andy Barr.

Zastupnik Andy Barr pripada ultrakonzervativnom krilu Republikanaca, zvanom Čajanka.

Na političkoj sceni pojavila se 2009. Taj pokret je sada snažna frakcija u Republikanskoj stranci.

Njihovih 80 članova (trećina Zastupničkog Doma), uključujući i Barra - potpisalo je pismo kojim se traži da svaka varijanta mogućeg rješenja za finansiranje rada vlade – bude uslovljena ukidanjem reforme zdravstvenog osiguranja.

Barr kaže da su Demokrati progurali zakon o reformi zdravstvenog osiguranja 2010. kad su imali većinu u oba doma Kongresa, a da njegovi birači u Kentucky-u nisu time zadovoljni.Barr dodaje:

Ne mogu ignorisati ogroman priliv poziva koje dobijam iz biračke baze i koji govore da im Obamacare nanosi štetu, njihovim biznisima i njihovim porodicama.

Prema Cook-ovom Političkom Izvještaju, najveći broj od ovih 80 Republikanaca dolazi iz okruga koji su glasali suprotno od Amerike u cjelini. Na primjer, u Barrovom okrugu predsjednik Obama je dobio samo 38 procenata glasova. Osim toga, navodi se u istom izvještaju, dok su glasači širom zemlje rasno raznoliki, strogo republikanski okruzi su sve bjelji i bjelji.

Mnogi umjereni Republikanci sa slažu da bi Obamacare trebalo ukinuti, ali se protive taktikama Čajanke, kao što je blokada rada vlade. Analitičari, medjutim, dodaju da oni stalno moraju da se osvrću da vide da li im je neki izazivač iz pokreta Čajanka za petama, ukoliko ne rade nešto po njihovom zahtjevu.

John Fortier je u Centru za dvopartijsku politiku.On objašnjava:

Republikanci stalno gledaju iza svog desnog ramena. U svojim konzervativnim okruzima mogu biti sigurni na izborima ako im je protivnik Demokrata, ali uopšte nisu sigurni u fazi predizbora.

U medjuvremenu, Republikanci i Demokrati se medjusobno optužuju da odbijaju kompromise.

Sve što mi tražimo je da sjednemo i razgovaramo., kaže predsjedavajući Zastupničkog Doma John Boehner.

Gospodine predsjedavajući, blokirali se federalnu vladu, i šta sad?. pita demokratska zastupnica u Kongresu Colleen Hanabusa.

To je dio našeg polarizovanog svijeta. I imamo podijeljnu vlast. Naše stranke su veoma podijeljene, i to je nešto što izgleda postaje normalno danas., govori analitičar Fortier.

Za sada, suprotstavljene strane kao u western filmu, čekaju da vide koja će prva trepnuti. Do tada, federalna vlada zvanično je zatvorena.
XS
SM
MD
LG