Linkovi

Talibani osvojili prvu regionalnu prijestonicu u Afganistanu


Mapa Afganistana
Mapa Afganistana

Talibani su u petak osvojili Zarandž, prijestonicu provincije Nimroz u jugozapadnom Afganistanu, na granici sa Iranom.

Hadži Nabi Barahave, zamjenik guvernera te provincije, potvrdio je za Glas Amerike da su talibani preuzeli kontrolu nad gradom i da su se afganistanske bezbjednosne snage povukle u okrug Delaram, u Nimrozu.

"Grad Zarandž pao je u ruke talibana koji se preuzeli kontrolu nad kancelarijom guvernera. Afganistanske bezbfednosne snage su rasturene. Pripadnici Nacionalnog direktorata za bezbfednost (NDS) borili su se protiv talibana sat vremena. Trenutno, vladine snage kontrolišu samo okrug Čahar Burdžak", rekao je Barahave.

On međutim nije precizirao da li su se snage NDS-a predale i povukle, ali je dodao da talibani kontrolišu tri od pet okruga u provinciji.

Portparol Talibana tvitovao je da su kuća guvernera, policijski kompleks i druge vladine zgrade pod njihovom kontrolom, dok se na pro-talibanskim nalozima na društvenim mrežama postavljene slike i snimci ekstremista ispred vladinih zgrada.

Afganistanski novinar Bilal Sarvari rekao je da su talibani po svemu sudeći koristili istu taktiku kao u drugim dijelovima zemlje - unaprijed su pregovarali sa plemenskim liderima.

“Lideri i drugi su navodno kontaktirali pokrajinsku vladu i zahtijevali od nje da se preda talibanima bez borbe", rekao je Sarvari i dodao da je tokom noći neko istakao talibansku zastavu u centru grada što je izazvalo paniku.

Novinar Radija Slobodna Evropa Frud Bezhan opisao je Zarandž kao "izolovani grad u dalekoj jugozapadnoj provinciji Nimroz", koji nije ni "veliki grad" a čak ni "grad".

Međutim, riječ je o jednoj od velikih tranzitnih trgovinskih ruta sa Iranom, kao i za krijumčarenje ljudi. Prema pisanju lokalnih medija, veliki broj Afganistanca je očekivao napad talibana i pokušao je da pobjegne u Iran, ali su ih zaustavili graničari i vratili nazad.

Žestoke borbe se nastavljaju u nekoliko afganistanskih gradova. Talibani su u petak ušli u dijelove Šerbegana, prijestonice provincije Jovzdžan. Portparol afganistanskog Ministarstva odbrane je međutim ustvrdio da su afganistanske snage povratile kontrolu nad gradom, što nije bilo moguće potvrditi iz nezavisnih izvora.

Talibani su takođe u Kabulu ubili šefa medijskog odsjeka avganistanske vlade Davu Kana Menapala.

Menapal, direktor Vladinog centra za medije i informacije, ubijen je u dobro obezbijeđenoj zoni afganistanske prijestonice. Talibani su u kratkom saopštenju, proslijeđenom medijima, preuzeli odgovornost za napad - najnoviji u nizu ubistava visokih vladinih zvaničnika za koja su odgovorni pobunjenici.

Vršilac dužnosti američkog ambasadora u Kabulu Ros Vilson osudio je ubistvo Menapala.

"Zgroženi smo ubistvom Dave Kana Menapala, za koje je odgovoran Taliban. Bio je prijatelj i kolega, koji je tokom karijere bio usreserđen na pružanje istinitih informacija svim Afganistancima o Afganistanu. Tim ubistvima se krše ljudska prava i sloboda govora Afganistanaca", tvitovao je Vilson.

U međuvremenu, specijalna izaslanica Ujedinjenih nacija (UN) za Afganistan Debora Lajons rekla je u petak da je rat u toj zemlji ušao u "novu, smrtonosniju i razorniju fazu" i da je prošlog mjeseca ubijeno više od hiljadu civila.

Lajons je upozorila da se zemlja kreće ka "katastrofi" i od Savjeta bezbjednosti UN zatražila da uputi "nedvosmislenu" poruku da se napadi na gradove "moraju odmah zaustaviti".

XS
SM
MD
LG