Linkovi

Talibani zabranjuju uzgoj opijumskog maka


Afganistanski farmeri beru mak u okrugu Nad Ali, provincija Helmand, 1. aprila 2022.
Afganistanski farmeri beru mak u okrugu Nad Ali, provincija Helmand, 1. aprila 2022.

Talibani su zabranili uzgoj droge, uključujući opijumski mak, širom Afganistana, najvećeg svjetskog proizvođača opijuma, koji čini 85 posto svjetske proizvodnje.

Dekretom, koji je u nedjelju izdao povučeni vrhovni vođa vladajuće islamističke grupe, Haibatullah Akhundzada, također je zabranjena proizvodnja, upotreba, transport, trgovina, izvoz i uvoz svih drugih droga.

"Ako neko prekrši dekret, usjev će biti odmah uništen, a prekršilac će biti tretiran u skladu sa šerijatskim zakonom", navodi se u naredbi koju je objavilo talibansko ministarstvo unutrašnjih poslova na konferenciji za novinare u Kabulu.

Ova tvrdolinijaška grupa preuzela je vlast od vlade koju podržava Zapad nekoliko dana prije nego što su se Sjedinjene Države i strane trupe predvođene NATO-om povukle iz Afganistana u augustu.

Od tada, talibani su pod pritiskom susjednih i regionalnih zemalja da se bore protiv proizvodnje i trgovine drogom.

Žetva opijuma u Afganistanu porasla je za 8 posto u 2021. u odnosu na prošlu godinu, na 6.800 tona, prema izvještaju koji je Ured Ujedinjenih naroda za droge i zločine (UNODC) objavio u novembru.

U izvještaju se upozorava da bi proizvodnja mogla dovesti do toga da tržišta širom svijeta budu preplavljena sa oko 320 tona čistog heroina koji se krijumčari iz zemlje.

UNODC je u svom izvještaju procijenio da je prihod od afganistanskih opijata iznosio 1,8 do 2,7 milijardi dolara u 2021. unutar Afganistana, ali mnogo veći profit se ostvaruje u lancima nabavke ilegalnih droga izvan zemlje.

Afganistanska humanitarna kriza i ekonomski potresi su se pogoršali od povlačenja zapadnih trupa nakon 20 godina.

Godine rata, uporne suše i finansijske sankcije nametnute talibanima nakon povlačenja stranih trupa krive su za neviđeno povećanje humanitarnih potreba u toj južnoazijskoj zemlji.

Analitičari kažu da su teški ekonomski uslovi natjerali mnoge afganistanske farmere da prestanu uzgajati legalne usjeve poput pšenice i umjesto toga uzgajaju nedozvoljene usjeve opijumskog maka jer donosi brži i veći prinos.

Talibani su zabranili uzgoj maka kada su prethodno kontrolirali Afganistan od 1996. do 2001. godine, a taj potez je značajno smanjio žetvu, prema procjenama UNODC-a u to vrijeme.

Uklanjanje Talibana s vlasti vojnom invazijom na zemlju pod vodstvom SAD-a nakon napada na Sjedinjene Države u septembru 2001. dovelo je do ponovnog oživljavanja uzgoja opijumskog maka uprkos milijardama dolara ulaganja Washingtona kako bi se pomoglo afganistanskim vlastima u borbi protiv proizvodnje narkotika.

XS
SM
MD
LG