Linkovi

Afganistan: Učenice starijih razreda iz škole vraćene kući


Djevojčice stižu u školu u Kabulu 23. marta 2022.
Djevojčice stižu u školu u Kabulu 23. marta 2022.

Učenici, koji su željno iščekivali nastavak nastave otkako su se talibani vratili na vlast, bili su razočarani kada su se pojavili na nastavi u srijedu, 23. marta. Mnogi od njih su se vratili kući sa suzama u očima.

Talibani su naredili zatvaranje škola za djevojčice u Afganistanu, samo nekoliko sati nakon što su ponovo otvorene.

Mediji su javili da je djevojčicama koje su stigle u starije razrede osnovnih škola i gimnazije rečeno da se vrate kući. Odluka je već izazvala široke reakcije.

Portparol talibana Inamulah Samangani je rekao da je tačno da su škole zatvorene, ne želeći dalje da komentariše.

Uprkos ranijoj odluci, talibansko ministarstvo obrazovanja objavilo je da će sve škole ostati zatvorene za djevojčice nakon šestog razreda do daljnjeg, izvijestila je državna novinska agencija Bakhtar.

U međuvremenu, školska uniforma za djevojčice će biti dizajnirana na osnovu šerijatskog zakona, afganistanske kulture i tradicije.

U utorak je portparol talibanskog ministarstva obrazovanja Aziz Ahmad Royan rekao da će škole biti ponovo otvorene za djevojčice, ali pod posebnim uvjetima kao što su odvajanje školskih zgrada, poštovanje velova i podučavanje od strane učiteljica.

U tradicionalnom afganistanskom društvu, dječaci i djevojčice već su pohađali odvojena odjeljenja, a sve učenice i učiteljice morale su nositi marame.

Nakon što su talibani preuzeli vlast u Afganistanu u avgustu 2021. godine, uvedena su nova ograničenja.

Na primjer, djevojčicama i ženama je uskraćeno pravo na obrazovanje, zapošljavanje i slobodu kretanja.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG