Linkovi

Talibani zabranili ženama ulazak u javna kupališta i gimnastičke dvorane


Afganistanska žena šeta sa svojom djecom, Kabul, august 2022.
Afganistanska žena šeta sa svojom djecom, Kabul, august 2022.

Talibanski režim u Afganistanu zabranio je ženama ulazak u javna kupališta i gimnastičke dvorane, dok su ranije ove sedmice zabranili ženama i pristup parkovima u glavnome gradu Kabulu.

"Sportske dvorane zatvorene su za žene jer su treneri muškarci, a neke su dvorane bile mješovite", rekao je u nedjelju Mohamad Akif Sadek Mohadžir, portparol Ministarstva za sprječavanje poroka i promicanje kreposti.

Ženama je odsad zabranjen i pristup "hamamu", javnom kupalištu gdje su tradicionalno žene razdvojene od muškaraca.

"Sada svaka kuća ima kupaonicu, stoga nema problema za žene da se peru", objasnio je portparol.

Videosnimak na društvenim mrežama - koji nije mogao biti provjeren iz nezavisnog izvora - pokazuje grupu žena okrenutih leđima kako negoduju zbog zatvaranja gimnaističkih dvorana.

"Ova je sportska dvorana namijenjena isključivo ženama. Nastavno osoblje i treneri su redom žene", žali se jedna od njih.

"Ne možete nam baš sve zabraniti", dodaje mlada žena glasa slomljenog tugom.

Kada su drugi put došli na vlast u avgustu 2021., talibani su obećali da će ovaj put biti fleksibilniji nego za vrijeme prve vladavine od 1996. do 2001., ali postepeno se vraćaju na staru praksu radikalno režući ženama prava i slobode.

Tako su zatvorili srednje škole za djevojke i naredili nošenje marame koja potpuno pokriva lice. Žene su isključene iz većine radnih mjesta u javnim službama, ne smiju same putovati izvan grada, a ove sedmice talibani su im zabranili i pristup parkovima u glavnom gradu.

Male grupe žena organizovale su nekoliko blic protesta u Kabulu i drugim velikim gradovima, izlažući se opasnosti od odmazde vlasti. Okupljanja su brutalno razbijena a učesnice privedene u policiju.

Početkom novembra UN su izrazile "zabrinutost" jer su talibani remetili konferenciju za novinare koju je Kabulu održavala jedna ženska organizacija. Učesnice konferencije bile su fizički pretraživane, a glavna organizatorica je uhapšena.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG