Linkovi

Talibani zabranili Glas Amerike i Radio Slobodnu Evropu u Afganistanu


Arhiv - Novinari afganistanskog servisa Glasa Amerike Nošaba Ašna, Hafiz Asefi and Roja Zamani tokom emitovanja programa Glasa Amerike u studiju u Washingtonu.
Arhiv - Novinari afganistanskog servisa Glasa Amerike Nošaba Ašna, Hafiz Asefi and Roja Zamani tokom emitovanja programa Glasa Amerike u studiju u Washingtonu.

Talibanske vlasti zabranile su emitovanje FM radio programa sa stanica Glasa Amerike (VOA) i Radija Slobodna Evropa/Radija Sloboda (RFE/RL) u Afganistanu, navodeći kao razlog pritužbe koje su primili na programski sadržaj.

Zabrana će stupiti na snagu 1. decembra, prema direktivi koju je izdalo talibansko Ministarstvo informisanja i kulture.

Glasnogovornici Talibana nisu dali konkretne detalje o navodnim pritužbama za koje kažu da su ih primili na te informativne programe koje finansiraju Sjedinjene Države.

"Afganistan ima medijske zakone i bilo koja mreža za koju se utvrdi da je u više navrata kršila te zakone će izgubiti privilegiju izvještavanja i emitovanja iz Afganistana", naveo je u pisanom odgovoru za Glas Amerike Abdul Kuahar Balki, glasnogovornik talibanskog Ministarstva vanjskih poslova.

"VOA i Azadi radio nisu se pridržavali ovih zakona, u više navrata su ih kršili, nisu pokazali profesionalizam i stoga su zatvoreni", dodao je Balki.

U ovom trenutku, nejasno da li će se zabrana odnositi i na druge međunarodne emitere koji su koristili isti sistem za emitovanje FM signala u Afganistanu.

Talibani su preuzeli kontrolu nad Afganistanom u augustu 2021. godine, nakon povlačenja američkih i NATO snaga. Od tada, pri upravljanju zemljom sprovode strogu interpretaciju islamskih zakona, ograničavajući prava i slobode.

Otkako su došli na vlast, talibani su nametnuli i niz ograničenja medijima i novinarima u Afganistanu, uključujući i obavezu prezenterki da pokrivaju lice.

Grupe koje se bore za medijske slobode optužile su ih da medijima nameću široku cenzuru, uznemiravaju novinare i uskraćuju radna prava ženskom medijskom osoblju.

VOA i RSE/RL su novinske organizacije koje finansira američka vlada, koje rade uz novinarsku nezavisnost i imaju za cilj da obezbijede sveobuhvatno i uravnoteženo izvještavanje.

Afganistanska služba Glasa Amerike emituju program 12 sati dnevno na 15 FM kanala i na dva kanala srednjeg talasa (MW), sa programom podijeljenim na paštunski i dari jezik.

Nije odmah bilo jasno na koji dio publike u Afganistanu će uticati zabrana FM programa. Dari i paštunski radio programi, prvi put pokrenuti 1980-ih, dopiru do miliona slušalaca širom Afganistana i široko se poštuju kao kredibilni i pouzdani.

Glas Amerike takođe dopire do široke afganistanske publike putem digitalnih medija. Talibani su u martu zaustavili informativne emisije Glasa Amerike - Ašna TV, koje su protekle decenije prikazivane na afganistanskoj nacionalnoj televiziji, te stanicama Tolo, Tolo news i Lamar, izvijestio je Glas Amerike na paštunskom.

Otkako su talibani ponovo preuzeli vlast, pristizale su informacije o desetinama privatnih televizijskih kanala, radio stanica i štampanih medija koji su prestali sa radom zbog ekonomskih poteškoća i talibanskih ograničenja.

Stotine afganistanskih medijskih radnika također je pobeglo iz zemlje, strahujući od talibanskog progona.

Prema grupi koja se zalaže za slobodu štampe "Reporteri bez granica" (RSF), 219 video, audio i štampanih medija je zatvoreno u Afganistanu od ponovnog vraćanja Talibana na vlast. Do tada je u zemlji radilo 547 medija, navodi RSF.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG