Linkovi

Talibani tvrde da nema Al-Kaide i Islamske države u Afganistanu


Portparol Talibana Zabihula Mudžahid na konferenciji za novinare u Kabulu, 31. august 2021.
Portparol Talibana Zabihula Mudžahid na konferenciji za novinare u Kabulu, 31. august 2021.

Talibani u Afganistanu odbacili su kao "neosnovanu propagandu" strahovanje Sjedinjenih Država da su Al-Kaida, ili ekstremisti povezani sa terorističkom grupom Islamska država, i dalje prisutni u toj zemlji. 

Portparol talibana Zabihula Mudžahid minimalizovao je tu prijetnju na konferenciji za novinare u Kabulu, samo nekoliko dana pošto je regionalna ispostava Islamske države - ISIS-K - preuzela odgovornost za seriju bombaških napada tokom vikenda, čija su meta bili talibanski borci u istočnoj pokrajini Nangarhar.

Američki obavještani zvaničnici su nedavno upozorili da se Al-Kaida i operativci Islamske države vraćaju u Afganistan, ohrabreni nakon što su talibani, islamisti, došli na vlast prije pet nedjelja.

Portparol Talibana osudio je bombaške napade u Nangarharu. Rekao je da je njegova vladajuća, islamistička grupa riješena da zaustavi nasilje i da ne vidi ISIS-K kao značajnu prijetnju.

“I sami ćete vidjeti da će to biti posljednji napadi koje su izvršili, i neće moći da ih sprovode u budućnosti", rekao je.

Mudžahid je iznio tvrdnju da ekstremisti koji operišu u Afganistanu u ime ISIS-K, nemaju veze sa borcima u Siriji i Iraku.

"Daeš (Islamska država) nema fizičko prisustvo ovdje, ali je moguće da su neki ljudi, koji su rođeni Afganistanci, usvojili ideologiju Daeša, koja nije popularna niti je podržavaju Afganistanci", rekao je.

ISIS-K je takođe preuzeo odgovornost za samoubilački bombaški napad na aerodromu u Kabulu prošlog mjeseca, u kome je ubijeno 13 američkih vojnika i skoro 170 afganistanskih civila.

Al-Kaida u Afganistanu

Zamjenik direktora Centralne obavještajne agencije (CIA), David Cohen, je prošle nedjelje izjavio da SAD "već počinju da vide nagovještaje potencijalnog kretanja Al-Kaide ka Afganistanu".

"Međutim, još je rano", rekao je Cohen na panel diskusiji na obavještajnom samitu nadomak Washingtona. Upozorio je da bi Al-Kaida mogla da se ponovo formira za manje od godinu dana. "Jasno, pomno ćemo motriti", rekao je.

Međutim, Mudžahid je odbacio te navode.

"Zabrinutost zbog prisustva stranih ekstremista i bilo koga povezanog sa Al-Kaidom je pogrešno i izražava se samo radi propagande. Ne vidimo nikoga u Afganistanu ko ima bilo kakve veze sa Al-Kaidom", rekao je portparol talibana.

"Dali smo obećanje svijetu i Americi da nećemo nikome dozvoliti da koristi tlo Afganistana da bi prijetilo ili naudilo bilo kojoj zemlji. To je principijelan stav i mi ga se striktno pridržavamo jer je također u interesu Afganistanaca", dodao je Mudžahid.

Talibanski borci u pokrajini Pandžšir, 8. septembra 2021.
Talibanski borci u pokrajini Pandžšir, 8. septembra 2021.

Muški kabinet Talibana

Mudžahid je održao konferenciju za novinare prije svega da bi saopštio proširenje sastava prelazne vlade talibana, koja je formirana prije dvije nedelje, ali nije imenovao nijednu ženu u kabinet koji ima oko 60 članova.

Iznio je tvrdnju da vlada Talibana predstavlja sve etničke zajednice u Afganistanu, navodeći da će žene biti dio kabineta u kasnijoj fazi, ali nije rekao kada. Portparol je ponovo pozvao Ujedinjene nacije, SAD, Evropsku uniju i druge zemlje, kao i susjede Afganistana, da priznaju vladu u Kabulu.

Nekoliko važnih članova talibanskog kabineta su, međutim, na "crnoj listi" SAD i UN kao članovi terorističkih organizacija, što ih spriječava da imaju direktne odnose sa Kabulom.

XS
SM
MD
LG