Linkovi

Talibani tvrde da će poštovati prava žena, ali u okviru islamskog zakona


aliban spokesman Zabihullah Mujahid speaks at at his first news conference in Kabul, Afghanistan, Tuesday, Aug. 17, 2021. For years, Mujahid had been a shadowy figure issuing statements on behalf of the militants.
aliban spokesman Zabihullah Mujahid speaks at at his first news conference in Kabul, Afghanistan, Tuesday, Aug. 17, 2021. For years, Mujahid had been a shadowy figure issuing statements on behalf of the militants.

Portparol talibana Zabihula Mudžahid u utorak je obećao da će pobunjenici, koji su proteklih dana uspostavili kontrolu nad Afganistanom, poštovati prava žena i da se neće svetiti.

Mudžahid je na prvoj konferenciji za novinare pokušao da umiri zabrinute stanovnike i skeptične svjetske sile, u okviru najnovijih napora talibana da ubijede svijet da su se promijenili u odnosu na grupu koja je 1990-tih zavela brutalnu vladavinu u Afganistanu, prenosi agencija AP.

Mudžahid je rekao da će prava žena biti poštovana, ali u okviru normi islamskog zakona. Za vrijeme ranije vladavina talibana, ženama je bila uskraćena većina prava.

Mudžahid je takođe poručio da talibani žele da privatni mediji "ostanu nezavisni" ali i naglasio da novinari "ne bi trebalo da rade protiv nacionalnih interesa".

Dodao je da Afganistan neće dozvoliti da bude utočište osobama koje napadaju druge zemlje. To je bila jedna od ključnih odredbi sporazuma koji su ekstremisti postigli sa Trumpovom administracijom 2020. godine, a koji je na kraju doveo do povlačenja američkih snaga pod predsjednikom Joe Bidenom.

Talibanski borci u Kabulu
Talibanski borci u Kabulu

Portparol talibana obećao je da će pobunjenici obijezbediti Afganistan, naglasio da ne žele da se svete i da su svi pomilovani, čak i ako su radili za bivšu vladu ili strane vlade i snage.

"Uvjeravam vas da im niko neće zakucati na vrata i pitati ih zašto su pomagali", ustvrdio je Mudžahid.

Talibani su prethoodno objavili "amnestiju" širom Afganistana u utorak i pozvali žene da se pridruže njihovoj vladi, pokušavajući da smire situaciju u napetom glavnom gradu, gdje je samo dan ranije na aerodromu nastao haos, dok su ljudi pokušavali da pobjegnu od njih.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG