Linkovi

Talibani: Iran i Pakistan deportovali gotovo 850.000 Afganistanaca u tri mjeseca


Afganistanski imigranti deportovani iz Irana, nose svoje stvari u reistrovanom centru u Islam Kali, pograničnom gradu u pokrajini Herat, 6. novembra 2023.
Afganistanski imigranti deportovani iz Irana, nose svoje stvari u reistrovanom centru u Islam Kali, pograničnom gradu u pokrajini Herat, 6. novembra 2023.

Iran i Pakistan su u posljednja tri mjeseca primorali oko 850.000 afganistanskih državljana bez dokumenata da se vrate u Afganistan kojim vladaju talibani, izvijestili su zvaničnici u nedjelju.

Protjerivanje Afganistanaca koji ilegalno borave u susjednim zemljama je u toku, uprkos upozorenjima Ujedinjenih nacija da oštra zima i neizvjesna budućnost čekaju povratnike u njihovoj krizom pogođenoj, osiromašenoj zemlji.

Abdul Rahman Rašid, talibanski ministar za izbjeglice i repatrijaciju, rekao je u ponedjeljak lokalnom informativnom kanalu TOLO da je Iran deportovao "približno 345.000" Afganistanaca od posljednje nedjelje septembra.

Ne iznoseći dalje detalje, Rašid je rekao da je talibanska administracija svakoj porodici koja se vratila obezbijedila novčane sume i drugu hitnu pomoć.

Iranske vlasti su se obavezale da će deportovati Afganistance koji ilegalno borave u njihovoj zemlji.

Zvaničnici u Pakistanu su izvijestili da se skoro 490.000 osoba vratilo u Afganistan otkako je vlada Pakistana donijela oštrije propise u vezi sa ilegalnim stranacima, uključujući oko 1,7 miliona afganistanskih državljana prije dva mjeseca.

Ministar unutrašnjih poslova Sarfaraz Bugti izjavio je medijima u pakistanskoj prijestolnici Islamabadu tokom vikenda da se "više od 90 odsto" Afganistanaca bez dokumenata vratilo ili da su to učinili "dobrovoljno".

Agencije UN za izbjeglice izvijestile su o postepenom smanjenju broja povratnika iz Pakistana posljednjih dana, ali predviđaju da se očekuje da će se dodatnih 280.000 osoba vratiti u Afganistan iz susjedne zemlje do jula 2024.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je prošle sedmice da će se "ranjivost povratnika pojačati tokom oštre zime, što će dovesti do veće potražnje za zdravstvenim uslugama kako se situacija bude razvijala".

Pakistanska vlada je opravdala svoju kampanju deportacije, rekavši da je u skladu sa zakonima o imigraciji u zemlji, a prekršioci takvih propisa širom svijeta suočavaju se sa istom sudbinom.

Pakistan je u više navrata pojašnjavao da oštrija primjena propisa nije usmjerena na skoro 2,3 miliona dokumentovanih Afganistanaca, uključujući 1,4 miliona izbjeglica.

Poslije četvoromesečnog odlaganja, Islamabad je prošlog mjeseca produžio pravni status za 1,4 afganistanske izbjeglice do kraja godine, donijevši barem privremeno olakšanje izbjegličkoj zajednici. Međutim, pakistanski zvaničnici su odbacili molbe UN da prestanu sa deportacijom Afganistanaca koji nemaju odgovarajuću dokumentaciju.

Talibani su uspostavili improvizovane kampove na afganistanskoj strani granice, gdje povratnici mogu da borave dok čekaju da budu transportovani u svoje rodne gradove širom Afganistana.

Pakistanske vlasti brane svoje poteze, rekavši da su pakistanski antidržavni militanti koji se kriju u Afganistanu intenzivirali prekogranične terorističke napade otkako su talibani ponovo preuzeli kontrolu nad zemljom prije dvije godine.

Islamabad tvrdi da su neki od Afganistanaca koji u Pakistanu borave ilegalno, počinili najmanje deset samoubilačkih bombaških napada u Pakistanu u 2023.

Talibanske vlasti tvrde da ne dozvoljavaju nikome da koristi njihovo tlo protiv Pakistana ili bilo koje druge zemlje i osudile su deportacije Afganistanaca kao "nehuman čin".

XS
SM
MD
LG