Linkovi

Tajlandski zvaničnik: Dječaci bi mogli u etapama da napuštaju špilju


Dječaci fudbalskog tima za mlađe od 16 godina, zarobljeni unutar Tam Luang pećine, primaju pomoć od bolničara u Čiang Raiu, Tajland, na ovoj fotografiji napravljenoj od video-snimka mornaričkih foka, snimljenog 3. jula 2018.
Dječaci fudbalskog tima za mlađe od 16 godina, zarobljeni unutar Tam Luang pećine, primaju pomoć od bolničara u Čiang Raiu, Tajland, na ovoj fotografiji napravljenoj od video-snimka mornaričkih foka, snimljenog 3. jula 2018.

Tajlandski zvaničnik koji nadgleda operaciju spasavanja fudbalskog tima zarobljenog u potopljenoj pećini, kaže da bi 12 dječaka i njihov trener mogli da budu vađeni iz nje u različita vremena, u zavisnosti od njihovog zdravstvenog stanja.

Guverner provincije Narongsak Osatanakorn, Čaing Rai, rekao je u srijedu da "svih 13-orica možda neće izaći u isto vrijeme. Ukoliko su uslovi pravi i ukoliko je ta osoba sprema 100 odsto, moći će da izađe". On kaže da će vlasti razmatrati njihovu spremnost svakog dana i da neće nastavljati ukoliko bude bilo kakvog rizika.

Članovi tima i njihov trener viđeni su u poslednjem video snimku kako sjede sa pripadnicima tajlandskih mornaričkih "foka" u tamnoj pećini, dok baterija osvijetljava njihova ispijena lica.

Narongsak kaže da su dječaci vežbali korištenje ronilačkih maski i disanje, ali da ne vjeruje da se planira da rone.

Zarobljeni od 23. juna

Dječaci, starosti od 11 do 16 godina, i njihov 25-ogodišnji trener nestali su kada su otišli da istražuju pećinu Tam Luang Nang Non u sjevernoj provinciji Čaing Rai, nakon fudbalske utakmice 23. juna. Saigrače, koji su ostali zarobljeni kada je jaka kiša potopila pećinu, pronašli su ronioci spasioci u ponedeljak uveče tokom očajničke potrage u kojoj su učestvovali eksperti iz zemalja širom svijeta.

Vlasti kažu da su dječake, koji su takođe prikazani i u utorak u kratkom videu koji je napravio britanski ronilac koji ih je pronašao, pogledala sedmorica pripadnika tajlandskih mornaričkih "foka", uključujući bolničara, koji su ostali sa njima unutar špilje. Većinom su u stabilnom stanju i dobili su visokoproteinska pića.

Budistički monah Kruba Bunčum, u centru, izlazi nakon zajedničke molitve sa rodbinom nestalih dečaka u Tam Luang pećini tokom akcije spasavanja, 4. jula 2018.
Budistički monah Kruba Bunčum, u centru, izlazi nakon zajedničke molitve sa rodbinom nestalih dečaka u Tam Luang pećini tokom akcije spasavanja, 4. jula 2018.

U svim snimcima, izgleda da su dječaci u dobrom raspoloženju. U poslednjem video snimku, vidi se mornarička "foka" kako antibiotskom mašću zbrinjava manje posekotine na stopalima i nogama dječaka. Vidi se nekoliko dječaka kako se osmijehuje dok razgovaraju sa specijalcem koji priča šale.

Porodice, prijatelji, poznati monah

To što su vidjeli dječake podiglo je raspoloženje njihovih članova porodica, a zvaničnici rade na instaliranju internet kabla do pećine, kako bi roditelji mogli da razgovaraju sa svojom djecom.

Kian Kamluang, čiji je 16-ogodišnji sin, Pornčai, u pećini, kaže da je mislila da ima 50 odsto šansi da će njen sin biti pronađen.

"Djeluje kao da ste dobili novi život", rekla je, dodajući da nikad više neće pustiti svog sina da ide u pećinu u blizini vode.

Oni koji čekaju dječake da izađu, uključujući i prijatelje nekih dječaka koji su zarobljeni unutra, pjevali su pjesmu ispred ulaza u pećinu kako bi izrazili svoju podršku.

Nekoliko religijskih figura takođe se pojavilo, uključujući i poznatog budističkog monaha, Kruba Bunčum, koji je prvi posjetio mjesto i predvidio da će dječaci biti pronađeni ove nedelje.

Vratio se u srijedu kako bi ponudio molitve za njihovo bezbjedno spasavanje i kao odraz poštovanja prema njemu, dozvoljeno mu je da priđe pećini, koja je generalno zatvorena za posmatrače.

Spasioci izlaze iz kompleksa pećina Tam Luang u severnoj provinciji Čiang Rai, Tajland, 3. juna 2018.
Spasioci izlaze iz kompleksa pećina Tam Luang u severnoj provinciji Čiang Rai, Tajland, 3. juna 2018.

Bez žurbe za vađenje dječaka

Komandant mornaričkih "foka", kontraadmiral Arpakorn Jukongkaev, rekao je da se ne žuri sa vađenjem grupe iz pećine, pošto su oni bezbjedni tu gdje se nalaze. Trenutna potopljenost znači da bi dječaci morali da rone, za šta spasilački eksperti tvrde da bi bilo ekstremno opasno.

Dok se napori da se voda ispumpa nastavljaju, neki tajlandski zvaničnici napomenuli su da bi prognoza obilnih kiša za ovu nedelju mogla da ih prisili da odluče da dječaci treba da plivaju i rone kroz istu komplikovanu rutu uskih prolaza kroz koju su njihovi spasioci ušli u pećinu.

Vlasti kažu da i dalje istražuju druge mogućnosti, poput probijanja planinskog zida kako bi se pristupilo pećini, kao i pronalaženje bržih načina za ispumpavanje vode iz nje.

Spasioci kažu da bi najbezbjednije za sada bilo snabdijevati dječake tu gde su i čekati da voda opadne. To bi moglo, međutim, da potraje mesecima, s obzirom na to da tajlandska kišna sezona traje do oktobra.

Iskusni ronioci zabrinuti su mogućnošću da ronioci vode dječake kroz mračne i opasne vode koje ispunjavaju prolaze, posebno zato što su dječaci netrenirani.

"Prešli smo kilometre pod vodom sa nultom vidljivošću", rekao je Klaus Rasmiusen, certifikovani instruktor ronjenja koji živi na Tajlandu i koji je logistički pomagao timu mornaričkih "foka". "Komplikovano je".

Rekao je da je opasno, ali moguće, naučiti ih minimum vještina.

"Niko neće nikoga podučavati pun kurs za špilje, pokušaj da postanu komotni sa maskama i disanjem je sasvim nešto drugo", rekao je. "Pripremanjem okruženja koje bi im omogućilo da bezbjedno odu, to djeluje ostvarivo".

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG