Linkovi

Kako će dječaci biti izbavljeni iz pećine na Tajlandu?


Dvanaest dječaka i njihov fudbalski trener proveli su devet dana zarobljeni u pećini na Tajlandu
Dvanaest dječaka i njihov fudbalski trener proveli su devet dana zarobljeni u pećini na Tajlandu

Ministar unutrašnjih poslova Tajlanda poručuje da će nadležni ubrzati operaciju spašavanja 12 dječaka zarobljenih u pećini, zbog pljuskova koji ponovo prijete.

Dječaci su poslije devet dana pronađeni u pećini na Tajlandu zajedno sa fudbalskim trenerom.

Oni su pronađeni u dubini pećina Tam Luang. Bili su u stabilnom stanju, a dati su im tečna hrana, lijekovi protiv bolova i antibiotici.

Spasioci sada razmatraju najbolji način da dječake i trenera izbave iz pećine. Jedna od mogućnosti je ispumpavanje vode iz pećina kako bi mogli iz njih da izađu.

Opcija je i da im ronioci dostavljaju hranu i lijekove dok se voda ne povuče i stvore se uslovi za izađu, a treća mogućnost je da ih nauče da rone i da tako svi izađu iz pećine.

“Ronjenje nije lako. Za ljude koji to nikada nisu radili, može biti veoma teško, to nije poput ronjenja u bazenu jer u pećinama postoje i mali kanali”, rekao je ministar unutrašnjih poslova Tajlanda.

Spasioci prolaze kroz pećinu u potrazi za dječacima
Spasioci prolaze kroz pećinu u potrazi za dječacima

Na petominutnom snimku koji su napravili ronioci vide se dječaci u fudbalskim dresovima kako sjede na suhom dijelu pećine. Spasioci su konstatovali da su dječaci i trener veoma snažni jer su uspjeli da prežive devet dana u pećini bez hrane.

Cijeli lokalni fudbalski tim se vodio kao nestao od 23. juna kada se nisu vratili s treninga. Njihovi bicikli i otisci prstiju pronađeni su na ulasku u pećinu. U potrazi za njima pomagali su i stručnjaci iz SAD, Kine i Britanije, a pronašli su ih britanski ronioci.

Kompleks Tam Luang često bude poplavljen za vrijeme kišne sezone na Tajlandu, koja traje od juna do oktobra.

XS
SM
MD
LG