Linkovi

Tajlandski dječaci spašeni iz potopljene pećine prvi put u javnosti


Dvanaestorica dječaka i njihov fudbalski trener, koji su spašeni iz potopljene pećine, pristigli na konferenciju za novinare u sjevernoj provinciji Chiang Rai, Tajland, 18. jula 2018.
Dvanaestorica dječaka i njihov fudbalski trener, koji su spašeni iz potopljene pećine, pristigli na konferenciju za novinare u sjevernoj provinciji Chiang Rai, Tajland, 18. jula 2018.

Nedelju dana nakon traumatičnog spašavanja iz potopljenog kompleksa špilja, 12 tinejdžera, članova tajlandskog mladog fudbalskog tima i njihov trener konačno su na putu kući svojim porodicama.

Igrači tima "Divlji veprovi" otpušteni su u srijedu ujutro iz bolnice u sjevernom gradu Čaing Rai i zaputili se ka lokaciji gdje će imati svoje prvo javno pojavljivanje nakon spasavanja.

Tim će odgovarati na pitanja novinara tokom planirane 45-minutne konferencije koja će biti direktno prenošena.

Zvaničnici kažu da su dječaci, starosti od 11 do 16 godina, i njihov trener u dobrom mentalnom i fizičkom zdravstvenom stanju, ali doktori ostaju zabrinuti zbog dugotrajnih psiholoških trauma od njihovog dvonedjeljnog zatočeništva u pećini.

Priča je započela u junu, kada tim nije uspio da se vrati kući sa treninga. Njihovi bicikli i drugi predmeti pronađeni su ispred Tam Luang kompleksa pećina, izazvavši ogromnu potragu koja se okončala devet dana kasnije, kada je tim spasilaca našao dječake u protoriji sa visokom tavanicom, zatočene nakon što je pećine počela da potapa voda.

Tim ronilaca sa Tajlanda i iz drugih zemalja započeo je očajničke napore da izvuče grupu tokom tri odvojena dana prošle nedjelje, dok su obilne monsunske kiše izazvale novo potapanje unutar pećine, izazvavši strahovanja da bi dječaci i njihov trener mogli da ostanu bez kiseonika u svom uskom prostoru.

Bivši specijalac tajlandskih mornaričkih "foka", Sam Gunan, izgubio je život dok je postavljao iskorišćene boce sa vazudhom duž rute za spasavanje u pripremama za akciju spasavanja. Ostao je bez vazduha prilikom pokušaja da ispliva iz špilje.

Tim je stavljen u karantin odmah nakon spasavanja, kako bi se spriječio kontakt sa bilo kakvom eventualnom infekcijom, koju bi mogli da dobiju od članova svojih porodica.

XS
SM
MD
LG