Linkovi

Tai Chi dobar za srce


Tai Chi dobar za srce
Tai Chi dobar za srce

Drevna kineska tjelovježba, temeljena na tehnikama vježbi uma, tijela i duha, pokazala se vrlo korisnom za srčane bolesnike

Povezanost uma, tijela i duha česta je tema modernih znanstvenih studija. Vezano uz taj koncept, znanstvenici su došli do zaključka da se jedna drevna kineska tjelovježba, temeljena na tehnikama vježbi uma, tijela i duha, pokazala vrlo korisnom za srčane bolesnike.

Grupica ljudi koji izgledaju poput drevnih ratnika polako se približava dvorani Centra za starije osobe u Wheatonu, u saveznoj državi Maryland. Njihovi pokreti temelje se na tradicionalnoj kineskoj tjelovježbi Tai Chi. Vježbe se sastoje od gracioznih i kružnih pokreta i održavanja ravnoteže – ponekad na samo jednoj nozi – uz neprestano duboko disanje. Cilj tih stotinjak pokreta je postizanje tjelesne i mentalne opuštenosti.

Tai Chi je nastao prije najmanje dvije tisuće godina. Iako danas izgleda kao vrlo lagana tjelovježba, Tai Chi se prvotno razvio u Kini kao borilačka vještina. Prema legendi, jedan kineski svećenik osmislio je ovu tehniku nakon što je promatrao smrtonosni ples između zmije i ždrala.

Poze možda zvuče romantično, možda bezazleno, no znanstvenici su pronašli da Tai Chi pomaže pacijentima s kroničnim srčanim zatajenjem: poboljšava im raspoloženje, daje samopouzdanje da se pokušaju baviti drugim oblicima tjelesne aktivnosti te poboljšava kvalitetu života. Znanstvenici su promatrali 100 pacijenata s kroničnim zatajenjem srca. 50 ih je pohađalo satove Tai Chija, dva puta tjedno tijekom tri mjeseca, a ostalih 50 pohađalo je tečaj o zdravlju srca.

Doktorica Gloria Yeh, s Medicinskog fakulteta Harvard i Medicinskog centra Beth Israel Deaconess u Bostonu, jedna je od autorica studije: "Znamo da je kronično zatajenje srca progresivni kronični sindrom za koji nema lijeka. Naprotiv, pacijentima se tijekom vremena simptomi pogoršavaju: teško podnose tjelovježbu, jako se zadišu, a to im smanjuje kvalitetu života. Stoga, ako možemo postići da se općenito osjećaju bolje i da budu sretniji, postigli smo puno."

I neki pohađatelji ovog tečaja u poodmakloj dobi koji nisu sudjelovali u studiji potvrđuju činjenicu da se zbog Tai Chija osjećaju bolje. 70-godišnjoj Marthi Fajardo liječnik je rekao da je to najbolje što je mogla učiniti za svoje zdravlje. A 72-godišnji Alan Frazier kaže: "To je samo jedan, i to vrlo drugačiji, dio mog programa vježbanja. Moj doktor mi je savjetovao da počnem vježbati prije 21 godinu, kad sam imao srčani infarkt. Zato, osim Tai Chija, ja šećem, plešem i bavim se svim i svačim, samo da se krećem."

A 74-ogodišnja Evelyn Schwartz kaže: "Ne moram više uzimati lijekove, a kad vježbam Tai Chi, jako sam opuštena. Osjećam se dobro čitav dan!"

Znanstvenici nisu pronašli nikakve razlike između dvije grupe kad je svaka od njih odlazila na kratke šesto-minutne šetnje, ali su zaključili da su oni koji su pohađali satove Tai Chija sagorijevali više kalorija zbog dodatne fizičke aktivnosti.

Ranije studije također su pokazale da Tai Chi pomaže u i smanjivanju simptoma drugih bolesti, kao što su visoki krvni tlak, fibromijalgija i stres.

XS
SM
MD
LG