Linkovi

WHO: Pandemija se pogoršava


People wearing a protective face mask to help curb the spread of the coronavirus walk in Tokyo Thursday, July 2, 2020.
People wearing a protective face mask to help curb the spread of the coronavirus walk in Tokyo Thursday, July 2, 2020.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopštila je da je 60 odsto od 10 miliona oboljelih širom svijeta registrovano u junu - što pokazuje da se epidemija pogoršava, a ne da slabi. 

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus​ rekao je da se dnevno zabilježi i do 160 hiljada slučajeva i pozvao sve države da sveobuhvatno pristupe borbi protiv virusa.

"Pronađite, izolujte i brinite o svakom slučaju, pratite i stavljajte u karantin njihove kontakte, obučite i opremite zdravstvene radnike, obrazujte i osnažite građane da mogu da čuvaju sebe i druge", rekao je Tedros.

Tedros je upozorio da zemlje koje primjenjuju samo dio mera imaju "dug put pred sobom".

"Ne samo testiranje. Ne samo fizička distanca. Ne samo praćenje kontakata. Ne samo nošenje maski. Nego sve odjednom", rekao je on i naglasio da je jedna od stvari koju je naučio u proteklih 6 mjeseci je da nikad nije kasno da se promijeni situacija u nekoj zemlji.

Tedros je rekao da nošenje maske nekada može da spase život.

Trump: Ja sam za maske

Predsjednik SAD Donald Trump još nije u javnosti nosio masku, ali je poslije nekoliko mjeseci ismijevanja takvog pristupa rekao da "nema problem" da je stavi.

"Kada bih bio u okruženju gde ima mnogo ljudi, apsolutno bih stavio masku. Ja jesam za maske, mislim da su dobre. Zapravo, jednom sam je i stavio i dopalo mi se kako izgleda. Bilo je ok. To je bila neka tamna, crna maska, mislim da je dobro izgledala. Ako se ljudi osjećaju dobro sa njom, treba da je nose", rekao je američki predsednik za Fox Business​.

Ali, Trump smatra da nije neophodno da nošenje maski bude obavezno i kaže da vjeruje da će virus samo u jednom momentu nestati.

Doktori, međutim, kažu da je virus došao tu da ostane, kao što je slučaj sa virusom gripa.

U većini američkih država raste broj zaraženih koronavirusom, a najviše ih ima na jugu i zapadu SAD.

Guverner New Jerseyja obustavio je planirano otvaranje kafića i restorana, a za to okrivio ljude koji ne nose maske i ne drže distancu jedni od drugih.

California je ponovo zatvorila barove, pozorišta i restorane. U New Yorku je odloženo otvaranje restorana unutra.

McDonald's će u naredne tri nedelje zatvoriti svoje restoranje za sjedenje unutra i biće moguće samo preuzimanje porudžbine.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG